Har du (også) for faste overbevisninger!?(Det her indlæg startede egentlig ud som en Instagram-post, men jeg kunne godt se, at ordene hurtigt løb fra mig. Så i stedet får I det som et blogindlæg).

VEGAN Vegan: The Cookbook af Jean-Christian Jury

Jeg har generelt den indstilling til livet, at hvis der er noget, som vi har nogle alt for faste og urokkelige overbevisninger omkring, så er det nok meget sundt at stikke lidt til dem. 

En af mine personlige af slagsen er, at jeg er fuldt overbevist om, at vi som mennesker på jorden har brug for næring fra alle levende riger (altså fra både dyr og planter) for at trives. Og netop diskussionen af tilvalg/fravalg af kød er noget af det, som jeg selv har haft allermest modstand på.

Det skyldes til dels min tillærte viden omkring sundhed og ernæring (og STOP - dette indlæg handler i bund og grund ikke om, om det er sundt eller sundere at have hverken den ene eller anden kostpolitik - så lad være med at tage kommentarerne i den retning).

Og så fordi jeg elsker dyr. Ikke fordi jeg elsker kød. Men fordi jeg ønsker gode livsvilkår for alle levende væsner. Også dem der er sat i verden for at stille menneskers behov. Og ja, det her er et af de indlæg jeg sikkert vil miste nogle følgere, kunder og “likes” på. Og det valg må jeg leve med.

Men jeg kan ind i mellem godt få knopper over, at “Det er synd for dyrene!” For det den vending jeg hører oftest i slipstrømmen på en bekendelse til "veganisme". Vel er det sgu' da synd for dyrene, at industrien kræver billigt kød, og de eneste der kan levere, er producenter der ikke spekulerer i at sælge “den gode historie” eller glade grise. Men det er jo heller ikke DET kød du siger nej til ved at blive vegetar eller veganer.

Jeg har altid ment, at det er naivt at tro, at fravalget af kød for 8-10% (hvis vi endda kan komme så højt op) af befolkningen vil gøre en forskel for de tusindvis af tremmekalve og burgrise der verden over lever kummerlige tilværelser. Ikke så længe der findes skruppelløse mennesker der vil tjene penge.

Og selv den gladeste hippie tror vel ikke på, at den slags mennesker nogensinde forsvinder? Så længe der er kattemad på dåse og lørdagskylling i fryseren, vil det være brug for billigt kød.

Og det er netop det, der gør mig allermest ked af det! For dem der fravælger kød, ofte er OS - de ressourcestærke, bevidste forbrugere der i stedet kunne vælge engang i mellem af købe kød fra små, lokale og økologiske landbrug der holder af deres dyr og vægter etik og dyrevelfærd højt. Og ved at støtte den slags drift, istedet kune gøre en langt større forskel ved at sætte fokus på det gode dyrehold. Hjælpe dem der rent faktisk gør noget godt for dyrene!

Men det skyldes også min holdning til, at hvis vi afskærer os fra at dele livet med dyrene, fjerner vi os fra den ældgamle pagt mellem mennesker og alt levende, hvor vi opretholder livet for hinanden i respekt.

Og hvad mener jeg egentlig med det? Jo, jeg vil lade ordene komme fra min kloge ven og læremester, Annette Høst, som på et tidspunkt skrev så rammende om netop denne pagt:

"Set med animistiske øjne er alle ting levende, med bevidsthed og personlighed – træer som klipper, vinde som vande, dyr som planter. Så hvad enten jeg spiser planter eller dyr, må jeg tage liv for at leve. At se sin mad i øjnene er et af livets smertelige dilemmaer, som alle naturnære folk har erkendt. Dels en del af livets mysterium, dels et af livets uundgåelige problemer – som kan mildnes gennem respekt.

Derfor har der fra de ældste tider eksisteret spirituelle overenskomster mellem dyrene, planterne og os – en Pagt. Den handler om at vi får lov at tage liv – eller at dyr og planter villigt giver sig til os - hvis vi overholder vores del af aftalen. Vores del består i at vi ærer det vi tager, og ikke krænker, ydmyger dyrene eller planterne. At vi kun tager det vi har brug for, og ikke lader noget gå til spilde. At vi altid giver noget tilbage, dels som tak, dels for at livets kredsløb kan fortsætte.

Dette er den tidløse kerne i pagten, som findes i utallige variationer verden over, tilpasset det stedlige liv. Ofte er aftalen indgået med dyre- eller planteartens skytsånd - som Laksens Vogter, Majsens Ånd, Hyldemor, Harens Råde og alle de andre."

(Annette Høst 2019)Og det er denne pagt, som jeg synes vi mister - eller afstår fra, hvis vi vender os fuldstændigt fra de animalske riger. Men guderne skal da vide, at der mange grunde til at man vælger sin kostpolitik, om det så er for planetens bevarelse, en sundere ernæring eller afsky overfor de moderne produktionsmetoder.

Og hvem kan være uenige? Det er på ingen måde disse årsager, at jeg anfægter. Blot en bevidsthed om, at der også på et åndeligt plan måske er flere overvejelser at gøre sig forud for sine til- og fravalg.

Men hvordan hjælper det dyrene at tage dem ud af den ligning? Mennesket har samlet og jaget og taget del i livets fødekæde, siden vi kom til verden for mere end 30.000 år siden. Vi kommer aldrig nogensinde, as in EVER, så længe mennesket og dets opfindelser har sin gang på jorden til at vende tilbage til noget “naturligt kredsløb”.

Så længe der er mennesker, vil vores påvirkning på naturen og kultivering af landet, hindre at dyrebestande vil opnå et “naturligt leje”; én af de typiske begrundelser for, at bestandene vil normalisere sig, hvis vi holder op med at spise dyr. Tværtimod vil vi opleve en uddøen. Farvel til tamgris, tamko og alle de andre husdyr der er afhængige af vores pasning og pleje.

Jeg elsker dyr. Jeg respekterer min mad og er taknemmelig for den næring som dyret med sin død giver til mig. Ligesom jeg gav det livet. For uden mig og mit behov, ville grisen aldrig have levet et ægte griseliv med mudder og glæde og andre glade grise.

I hvilken verden kan man forestille sig, at bjørnen holdt op med at fange laks, fordi den syntes det var synd for laksen? Bjørne gør, hvad bjørne skal. Forskellen er, at vi har bevidsthed nok til at sætte vores aftryk på jorden med kærlighed og omsorg – og eftertanke! Vi kan være nænsomme og ydmyge. Og være en del af livet.

Og fra min egen boldgade; hvad med planternes bevidsthed? Hvorfor er der pludselig opstået et hieraki mellem plante- og dyreriget, hvor dyr er mere værd end planter. Al forskning viser, at planter og træer i lige så høj grad har en bevidsthed og drager omsorg for hinanden, selvom det er på et andet mere subtilt plan. Og så har bønnerne ikke har store, våde koøjne.

Ofte læser jeg udsagn fra den ene eller anden lejr som i den grad bunder i uvidenhed og en tydelig afstand til det naturlige liv, som desværre kun bliver værre i takt med, at folk mister forbindelsen til naturen.

Og jeg indrømmer blankt, at jeg også har huller i min egen viden, men jeg er altid interesseret i at lære - og udvide min horisont og favne mit beginner's mind, især hvis jeg føler, at jeg hverken bliver presset eller fanatisk missioneret til at ændre holdning. Men frit kan danne min egen mening.

Så hvad kan vi, andet end at gribe i egen barm og gå forrest, hvis vi gerne vil række ud til den anden? Jeg bliver nok aldrig (og ønsker det heller ikke pt.) stringent spisende på en solo-diæt af hverken det ene eller andet, men jeg vil gerne forstå, forbedre mig - og være med til at gøre min lille del til et bedre hele. Med alt det foregående in mente.

Så for tiden vandrer jeg rundt i denne veganske kogebog og lader mig inspirere. Ikke til at vende hele familiens kost på hovedet, men til at gøre små tiltag der måske på den lange bane, kan have stor effekt. For Jorden. For med hensyn til kroppen og dyrene har jeg stadig min faste overbevisning!

Og ja, jeg har stadig tænkt mig at tage det jagttegn for at kunne se min mad i øjenene. For alvor.

Tør du også række ud (til en veganer ELLER kødspiser), rumme den anden og måske rykke ved din egen holdning - hvad enten det er mod den ene eller anden side?

Tak til bl.a. Anja Dalby og andre 😉 for inspirerende og horistontudvidende snakke (og bogtips) om ærter fra Langbortistan, substitutmad, Co2-fodspor, hormoner, proteiner, respekt for liv og ældgamle jagtteorier.

Maria Lisette Jacobsen (f. 1980) er uddannet arkæolog og kvinden bag Hyldemors Have. Hun går ofte under navnet ”Hyldemor”, men kalder sig hverken shaman eller heks. Ifølge hende selv er hun, hvad de fleste nok ville kalde en moderne ”klog kone”.

Tilmeld nyhedsbrev
Husapotekets hemmeligheder
Hyldemor anbefaler...

16 kommentarer

Johan Haulik Metz
 

Jeg respekterer og forstår dit synspunkt. Vi har lært at spise kød, selvom vi ikke er hverken rovdyr eller ådselsædere i vores genetiske opbygning. Uden redskaber til jagt ville vi heller ikke kunne nedlægge og dræbe bytte. Vores tænder er ikke rovdyr/ådselsæder tænder, men egnet til planteføde. Hvorfor skal vores næring så gå igennem en dyrekrop og opvarmes for at vi skal kunne optage næringen fra dyret. Heldigvis er laboratorier ved at være klar med lidelsesfrit kød til de som ikke vil undvære, men lad os stoppe de frygtelige forhold, som findes i det industrialiserede landbrugs dyrefabrikker. Kød er ingen livsnødvendighed og tjener kun til en kortvarig nydelse, men prisen er en ubeskrivelig lidelse for det enkelte dyr. Det kan civiliserede mennesker ikke være bekendt og vores miljø og klimaet bliver belastet langt ud over hvad det kan bære. Derfor mener jeg at mennesket er på vildspor og på vej til selvdestruktion i jagten på nydelse og forbrug.
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Ja det synes jeg også er et vigtigt argument at bringe til bordet.... Tak for dine tanker! kh Maria
Læs mere
Læs mindre
Anni westergaard
 

Helt ærlig man skal lede længe efter sådan en omgang vrøvl- det er jo blot en noget idylliseret omskrivning for retten til at dræbe/ for at have en undskyldning for hverken at tage et moralsk eller etisk ansvar for den natur og de dyr vi mennesker er i færd med at udrydde og på groveste vis udnytter
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Tusind tak for dit synspunkt, som afspejler at du kender mig ganske dårligt. Men fred med det.
Læs mere
Læs mindre
Kaare Hammershøy
 

Tak for dit indlæg, det var rart at læse noget som ikke kun er for eller imod kød. Jeg er helt enig i den betragtning, at vi er nød til at tage liv for at leve, og at det er respekten for liv, generelt, som er afgørende. Jeg har et lille indspark til diskussionen som jeg kom til at tænke på når den går på om vi helt skal droppe dyrehold og kun leve af planter. Så er gødning fra dyr nødvendige i planteproduktionen med mindre vi selvfølgelig vil bruge kemi, det syntes jeg kan være et del argument for kødproduktionen.
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Tak Anja, dejligt at du deler. Så kan vi forhåbentligt går foran med den åbne dialog! Tak for dig! kh Maria
Læs mere
Læs mindre
Anja
 

Kære Maria (og I andre der læser med her) Nu hvor vi to blandt andet har haft den her veganersnak, så vil jeg gerne dele det indlæg jeg har skrevet som svar til det her indlæg du har skrevet. Det er en helt vildt spændende snak og jeg er meget glad for at have den med dig <3 https://anjadalby.dk/pagten-mellem-dyr-og-mennesker/ Knus Anja
Læs mere
Læs mindre
Isabella
 

Hvor er det godt skrevet. Disse tanker har også ofte fyldt hos mig. Tak for dig og tak for, at tage dette varme emne op.
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Selv tak :-) Det er dejligt at høre at det vinder genklang hos dig.
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Er der noget som en vred veganer... :-) Tak for dine synspunkter. De er værdsat i debatten.
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Tak for dine tanker Johan, som bestemt bidrager til en nuanceret debat.
Læs mere
Læs mindre
Chrisstine
 

Dyr har aldrig nogensinde haft brug for mennesker for at kunne overleve. Mennesket har til gengæld gennem historien haft brug for dyrene. Dit ævl om en såkaldt pagt mellem dyr og mennesker er derfor noget vås, selvom jeg erkender, at der selvfølgelig er stor forskel på at leve respektfuldt i og af naturen. Planter. Ja, lad os antage, at planter har et følelsesliv eller en bevidsthed, der gør deres liv lige så værdifuldt som dyrenes. Lad os da gøre mindst muligt skade på dem, ikke? Hvis vi spiser planter direkte, frem for først at filtrere dem gennem 60 milliarder landbrugsdyr, ville vi skulle "dræbe" langt færre planter og samtidig ville vi kunne redde regnskoven fra fældning, da den førende årsag til dette er rydning af arealer til foderdyrkning, bl.a. til dansk kødproduktion. En gris kan sagtens have et godt liv, uden du beslutter dig for at æde den. Besøg evt. Dyrenes Frie Farm på Fyn. Men jeg forstår ærligt talt ikke, at man skulle begræde, at fremavlede produktionsdyr skulle uddø. Er du klar over, at feks grise er blevet så deforme af avl, at de ikke kan holde til at leve i ret mange år, uden at få problemer med ryg og ben? Hvad med i stedet at fokusere på alle de vilde dyr og planter, som hver dag mister habitater, for at der kan dyrkes foder til få udvalgte fremavlede mutanter, som mennesket har fået smag for? Man skal passe på ikke at have for faste overbevisninger, hvis de blot bygger på synsninger og på at veganere er irriterende. Hilsen en uddannet landmand og forhenværende kødspiser.
Læs mere
Læs mindre
Sionann F
 

Jeg synes, du misser nogle vigtige faktorer, du måske ikke tænker over. Det handler jo lige så meget om klimakrise og biodiversitetskrise. At over 60% af det danske land er monokulturer (landbrugsmarker), hvor stort set intet andet kan leve, og at 80% af det går til at producere foder til dyrefabrikkerne. At de oveni skal fodres med enorme mængder soja, fragtet langvejsfra, inkl. fra nedbrændt regnskovs jord. Med enorm arts-uddød til følge. Landbrugsdyrene siges at være den største fakta i den masseuddøen af arter, som er i gang lige NU og her. Danmark er natur-mæssigt et enormt fattigt land. Fx er kirkeuglen, som var almindelig overalt, er på kanten af udryddelse - den er her kun, fordi nogle frivillige kæmper for at holde nogle par i live. Vi skraber bunden i EU i forhold til naturbeskyttelse, fordi naturen ingen plads har, det er der lavet undersøgelser om. Og det er takket være vores overdimensionerede og ødelæggende landbrug. Du er heldig at bo ved en skov. Det er en begrænset "vare" herhjemme (især urørt skov, som er ca. 1% af vores land), og pga. det er utallige arter ved at uddø. Jeg synes, at det virker som om, at de naturspirituelle kredse har det med at ignorere klimakrise og biodiversitetstab. At man bare ikke snakker om de største naturkriser, som er i gang lige nu, og det fatter jeg ikke. Jeg synes også, det er meget ironisk. Måske er det misforstået. Men - Alle bør skrue voldsomt ned for deres kødforbrug. Al pagt med naturen er splittet ad i vores samfund og landbrug, som det fungerer nu. Der skal offentlig opmærksomhed på, at produktionen skal drastisk ned. Og derfor skal vi tale om det - tale om klimakrise og masseudryddelse, selvom det er ulykkelige emner.

Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette Jacobsen
Admin
 

Tak for dine synspunkter. Som jeg bestemt ikke er uenig i. Og som jeg netop skriver ønsker jeg ikke kødfabrikker - men at der ikke blev spist mere kød i DK, end at mindre landbrug kunne følge med. Men det er lige så illusorisk som at tro, at vi kan udrydde kødproduktion.
Men som du selv siger, er vi nødt til at tale om det tingene.

Læs mere
Læs mindre
Marie Christiansen
 

Hej Maria

Sikke et fint opslag🙏✨ Synes det er dejligt at læse fra dine synspunkter selvom jeg ikke er 100% enig. At vi derfor stadig kan have en dialog betyder meget for mig. Dét er respekt for mig😊 Jeg vil fortsætte med at spise vegetarisk/vegansk fordi det føles rigtigt for MIG (lige nu) og så vil jeg være åben for at ændre mine holdninger senere 🙌🙌🙌

Kh. Marie

Læs mere
Læs mindre
Maria
 

Hej Marie,

Mange tak for dine tanker. Ja, jeg er helt enig, dialogen er det vigtigste!

kh Maria

Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar