Hyldemor anbefaler...

Hyldemorshave_0206-600x400

"Hvilke bøger kan du anbefale?"

Det er et af de spørgsmål som lander i min indbakke flere gange om ugen.

Og det gælder både for bøger om shamanisme, urter eller trolddomskunst. Og nu har jeg så endelig fået sat mig til tasterne for at lave en samlet oversigt over de bøger, som jeg selv har haft mest glæde af gennem tiden.

Jeg har valgt at opdele artiklen i to dele, så den ene halvdel beskæftiger sig med bøger om arbejdet med planterne og det anden halvdel om det mere magiske og spirituelle arbejde. Og der kan sagtens være sublime bøger, som ikke findes i oversigten, og så er det formentlig bare et spørgsmål om, at jeg ikke har arbejdet med dem (endnu)...

Jeg elsker bøger. Jeg bliver ofte fristet af et glitrende forside og drømmer om at gemme mig i gyngestolen og forsvinde ind i en verden af grøn visdom eller rejsebeskriver om rituelle seancer fra de gamle kulturer rundt om i verden.

Ofte bliver jeg fristet over evne, og en stående joke herhjemme har altid været, at hvis jeg rent faktisk læste alle de bøger som jeg købte, ville jeg blive afsindig vidende...

Kender du det?

Men de nævnte bøger herunder, er altså nogle af dem, som rent faktisk er sluppet igennem hamsterhjulets nåleøje og dermed har haft en indflydelse på min liv og den måde jeg er i verden på.

Først drager vi igennem urternes rige, og her har jeg prøvet at begrænse mig. Hvilket er vanskeligt, eftersom der efterhånden findes så mange "must-have" klassikere.

Mange af bøgerne er på engelsk. Man kan bestille de fleste via saxo.com, men ellers må du til udenlandske webbutikker.


Fra urternes rige

Først og fremmest - dem jeg oftest hiver ned af hylden, er Susun Weeds "Wise Woman Herbals" bogserie som omfatter Healing Wise, Herbal For The Childbearing Years, The New Menopausal Years, Down There, Breast Cancer? Breast Health! og endelig den sidste nye Abundantly Well.

Hun er min store inspiration og læremesterinde ud i urterne, så hun er altid den første jeg søger råd hos.

Arbejder du i dybden med naturmedicin, er endnu et par must-haves Stephen H. Buhners to bøger Herbal Antibiotics og Herbal Antivirals guld værd. Dem tjekker jeg jævnligt.

Derudover krydstjekker jeg tit hos - og bliver inspiret af andre af de gamle "store": Juliette de Bairacli Levy - Common Herbs For Natural Health og Rosemary Gladstars Medicinal Herbs - A Beginner's Guide.

James A. Dukes Det grønne apotek var en af mine første rigtige plantemedicinbøger. Jeg købte den, da jeg var 19-20 år, og den har fulgt mig tæt lige siden.

På dansk er Rikke Goerlichs Kend din urt jo kommet til for et par år siden. Den er dejlig at bladre i med flotte billeder, men jeg synes, at hendes doser for små. Men det er generelt et problem med mange danske urtebøger, der faktisk gør dem tæt på uanvendelig til at helbrede noget som helst.

Den gamle klassiker (som kun fåes antikvarisk nu) Kommas Lægeplanteleksion er en rigtig god opslagsbog i forhold til indholdsstoffer og virkning.

Og skal vi bevæge os videre over i det mere praktiske, så kommer vi ikke uden om gudeværket Medisinplanter i Norge af Rolv Hjelmstad. Det dækker de fleste danske planter også og har plantenavne på flere skandinaviske sprog.

Skal du kun købe én bog, er det lige før, at det må være denne!

Når det kommer til plantefloraer, som er min bedste anbefaling at gå til dit lokale bibliotek og støvsuge deres beholdning af floraer og plantebøger, hvorefter du kan gøre dig dine egne erfaringer. Nogen kan lide fotos og andre er gladest for tegninger.

Jeg er selv begejstret for moppedrengen Den nye nordiske flora af Lennart Stenberg og Bo Mossberg som har nogle virkelig naturligtro tegninger, men hører til på skrivebordet.

Min lille feltflora Vilde planter af Dorte K. Rhode Nissen, som dog er med Kirsten Tinds lidt "naive" streg, er handy i tasken og sammen med Lægeplanter af Dieter Podlech (det er med fotos) er jeg ret godt med i marken.

Endelig skal Henrik Jørgensens og Flemming Runes Træer og buske også nævnes her. Den er fantastisk til at identificere "træer og buske" :-)

Vil du lære mere om folketraditionen og planternes rige, er den gamle Lægeplanter og Trolddomsurter helt uundværlig. Der er så meget interessant viden at hente i den lille bog.

Og hvis du krydrer den med etnobotanik-biblen Folk og Flora (ubetalelig, men heldigvis nu online HER) er du godt rustet.Shamanisme, animisme, asatro og de åndelige vinkler på livet

Når det kommer til de mere spirituelle emner, er det jo virkelig en smagssag, hvad der rammer ned hos en. Men her skal I få mine egne yndlingsbøger. Flere af dem er nogle, som jeg jævnligt genlæser.

Først og fremmest den jeg oftest anbefaler; Jorden synger - Naturens kraft og nordiske rødder af min gode ven, lærermester og livsvejleder Annette Høst. Hun har skrevet en bog der åbner døren ind til naturens magiske rige, så den bliver tilgængelig for alle.

Bogen er fuld af gode, praktiske og animistiske anvisninger til at komme jorden nærmere, mens vi bevæger os i tråd med den kraft der ruller i vores nordiske landskab.

I samme boldgade, men en ældre model, er Michael Harners Shamanens vej - en guide til kraft og healing som er en indføring i tankerne bag den vestlige shamanismes fødsel og liv fra 1980'erne og frem.

Og i samme genre har vi Sandra Ingermans Soul Retrieval som også må betegnes som lidt af en klassiker, når det kommer til det dybe shamanistiske arbejde og den forskel arbejdet kan gøre for et menneskes mentale og åndelige trivsel.

Jeg holder meget af Dannie Druehylds gamle Heksens håndbog, som jeg ofte tager frem for lige at stemme af med en jordnær og praktisk tilgang til magi og tradition. Den bringer ofte en smil på læben, men kan man læse mellem linjerne, er der guld at hente.

Jeg havde fornøjelsen for et par år siden at slå et slag for Mørket som en positiv, skabende kraft og væsen og anskaffede mig i den anledning bogen Mysteries of the Dark Moon - The Healing Power of the Dark Goddess af Demetra George, og det har jeg ikke fortrudt.

Ikke kun for mørkesagen, men også for at se på månekraft og tiden i tilbagetrækning (månes tre mørke dage omkring hver nymåne) med åbne øjne. Jeg er ellers ikke den store tilhænger af moderne, selvudviklende og heksepræget "gudindelitteratur", men denne her kan noget.

En anden meget inspirerende "trolddomsbog", som dog er temmelig svær at få fingrene i, er bogen om Sanapia: Comanche Medicine Woman af David E. Jones.

Bogen er skrevet i 1960'erne om den indianske ørnelæge Sanapia og hendes virke. Det er fra hende, at den ofte sagte sætning på vores kurser stammer "om at bo i det sidste hus i landsbyen". Selvom bogen er tynd, er den omfattende og giver mange tanker der må tykkes på.

Jeg læser stadig på Sharon Blackies If Women Rose Rooted, men den er dyb og fantastisk. Og aldrig har jeg læst en bog, hvor jeg har overstreget så mange inspirererende citater.

Bogen handler om vores forhold til landet, landskabet, og tager udgangspunkt i forfatterens hjemegne på de britiske øer, men det kan nemt omsættes til vores egen landskab her i norden.

Og når det kommer til Norden, kommer vi ikke uden om Henning Kures mesterværk I begyndelsen var skriget - Vikingetidens myter om skabelsen.

Intet menneske har jeg så meget tillid til som til Henning, når det kommer til viden om den nordiske mytologi. Den kan læses ud i et, men er så omfattende, at jeg primært bruger den som opslagsværk.

En anden bog som der bestemt skal slås på tromme for, hvis du vil lære mere om den gamle nordiske animisme, er Rune Hjarnø Rasmussens lille mesterværk A Nordic Animist Year.

Her kan du lære om de gamle runekalendere, om månens faser som pejlemærke for årets gang og ikke mindst de gamle almue- og folketradtioner med rod i frugtbarheddyrkelsen i Norden.

Endelig skal Robin Wall Kimmeres fuldstændig åndeløst inspirerende Braiding Sweetgrass også nævnes her.

Vil du lære om animisme i praksis - set fra en amerikansk botaniker med rødder hos de gamle præriestammer, så er denne bog en guldgrube. 

Jeg græd undervejs, både over skønheden, men også over vores moderne verden. Den får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis man kan komme overens med bogens til tider langsomhed i beskrivelserne af Robins personlige anekdoter.


Mit eget bidrag

Det var lige umiddelbart, hvad jeg kunne ryste ud af hovedet, men nu kan listen udbygges i kraft med, at jeg får arbejdet mig igennem min egen bogsamling. Og hvem ved, om jeg en dag vil sætte mit eget bidrag på hylden.

Jeg drømmer om at skrive den bog der mangler på det danske marked - om den animistiske/shamanistiske tilgang til plantemedicinen.

Så vi kan lære folk ikke blot at høste og sanke efter behov (og over behov), men lære dem om etikken bag, om samarbejdet, om pagten og om naturen som en del af os.

Som Robin Kimmerer siger det så smukt i The Honorable Harvest: "Sustain the ones who sustain you, and the Earth will last forever."


 

Maria Lisette Jacobsen (f. 1980) er uddannet arkæolog og kvinden bag Hyldemors Have. Hun går ofte under navnet ”Hyldemor”, men kalder sig hverken shaman eller heks. Ifølge hende selv er hun, hvad de fleste nok ville kalde en moderne ”klog kone”.

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar