Du kan kigge i skraldespanden efter mine kosttilskud!

dreamstime_l_54776673

For noget tid siden, var jeg så heldig at få mulighed for at gæsteblogge hos Birgitte, der skriver om Livet på Vestegnen. Hun skriver bl.a. også en klumme i lokalavisen, og er med til at male et bredere billede af en udskældt region. Det kan jeg godt li'! Nu arbejder jeg selv i netop dette område, og jeg er gang på gang blevet overrasket over alle de små oaser, der findes rundt omkring i "bølle-hood".

Men fordi nogen af jer, måske ikke læser med hos Birgitte, eller har været så fremme i skoene, at I har "liket" bloggen på Facebook, så har I måske ikke fået fornøjelsen af mit besøg på "Vestegnen". Men også for at fejre, at jeg i dag har været på et superhyggeligt besøg hos Mercurialis der dyrker og forhandler (MANGE!) spændende lægeplanter - og jeg ENDELIG har sat min første echinacea tinktur over (solhat - den der kickstarter immunforsvaret - som du kan læse mere om herunder)!

Ja så derfor reposter jeg her mit indlæg om kosttilskud og derfor ikke.

I mange år, og særligt i de år hvor mine to piger var helt små, var jeg en flittig gæst hos vores lokale helsekostforretning. Hvad jeg ikke har slæbt hjem, efter ekspedientens, naboens, damebladets eller venindens gode råd; af vitaminpiller i alle farver og størrelser, nok til et helt alfabet. Probiotiske bakterier i alle konsistenser, pulvere, dråber, kapsler og drys. Alt sammen i jagten på ”det sunde liv” og ikke mindst at komme de fordømte snotnæser til livs.

Og mellem os, så kan jeg koge alt det ned til tre ting, som er det eneste som jeg rent faktisk har oplevet en effekt med: First of all – ”Kräuterblut”. Det er et urtebaseret flydende jerntilskud, som er et af de eneste produkter, som jeg kan optage. Og nu ligger landet sådan, at både jeg og pigerne ligger i den lave ende på den konto, så det tager vi hele vinterhalvåret.

Hertil kan jeg lægge C-vitamin pulveret Mega C. Jeg synes, at det er nemmest (og billigst) med pulver, når man, som vi, tager det i store doser. Vi tager det ved infektioner, men i så store mængder som 1 gram hver 2-3 timer, og det forkorter helt klart infektionstiden (er du interesseret, kan du læse mere her Helsenyt eller i bogen ”The Vitamin Cure” af Campbell og Saul).

Det sidste, som jeg nu har bestilt hjem i halvlitersflasker fra England, er urtetinkturen Echinacea – rød solhat. Produktet er efterhånden almindelig kendt i Danmark, men jeg har endnu ikke fundet nogen steder, hvor de bruger sorten smalbladet solhat, (echinacea angustifolia), som er den mest potente. Planen er i fremtiden, at jeg skal dyrke den hjemme, så jeg også her kan spare nogle (mange!) kroner.

Når der er infektion under optræk eller på retur, tager vi også dét i noget større mængder, end det anbefales på de danske bagsider (1 dråbe pr. kg kropsvægt hver 1-2 time, når infektionen topper, og ellers fordelt på to-tre doser pr. dag – og for tiden bare en dosis om morgenen, fordi den første stribe efterårsforkølelser allerede har ramt matriklen.

Og jeg har supergode erfaringer med lige præcis den plante. De aktive stoffer i planten går ind og stimulere produktionen af hvide blodlegemer der bekæmper infektion, og derfor er den velegnet til at tage under alle typer af infektion. Jeg bruger den f.eks. også, hvis nogen har redet sig et grimt sår eller øjenbetændelse (indvortes).

Og det fører mig videre til det med planterne. For det er jo egentlig det, som jeg gerne ville skrive om. Dét der er mit hjertebarn. Men også det kræver en lille indledning; jeg stødte på et tidspunkt på en dansk non-profit undersøgelse af folks daglige vitaminindtag i forhold til sygdomsrate, og det viser sig, at folk der tager vitaminer i alle regnbuens farver bliver præcis lige så syge, af de samme ting, som folk der ikke tager vitaminer… Oh my…

Nu er jeg ikke på en personlig mission for at tage livet af alle danske helsekostbutikker, men jeg krummer sgu’ tæer, når jeg står i køen og høre ekspedienten, med dollartegn i øjnene, love guld og grønne skove om dette eller hint produkts indhold af mineraler eller optagelse af kalium og selen. Og endnu mere fordi jeg ved præcis hvordan det er, at stå der og ikke ane sine levende råd og være villig til at bruge sin sidste krone i håbet om, at det netop er dette vidundermiddel vil fjerne den ophobede dårlige samvittighed over alt for mange barnsyg-dage!

Men det gør det ikke… For kroppens mulighed for optagelse af alle disse pulvere og piller er virkelig ringe i forhold til at få de virksomme stoffer gennem kosten. Og ja, jeg ved sgu’ godt, at det kan være svært at få dækket hele kostpyramiden (og så kan vi diskutere indholdet i den pyramide, men det må blive en anden gang) på en helt almindelig tirsdag. Men jeg har fundet en løsning der virker for mig. En løsning som jeg tror fuldt og fast på og som tusindvis af kvinder har gjort sig gode erfaringer med: ”Nourishing Herbal Infusions” – som på bedste dansk kan oversættes til ”nærende urtebryg”.

Det er ikke urte-te. Det er en kraftig dosis urter (30 g tørret urt til 1 l kogende vand) der trækker mindst 4 timer og hellere natten over. Bliver siet om morgen og drukket i løbet af dagen. Det træder i stedet for vand, sodavand, saft og te, eller hvad du nu ellers plejer at drikke. Jeg roterer mellem fem urter: brændenælde, lindeblomst, rødkløver, kulsukkerblade og havrestrå (sidstnævnte er svær at finde i Danmark, men tjek https://kraeuterkontor.de - søg på avena sativa).

Med urteinfusionerne får jeg dækket behovet for mineraler og vitaminer, plus at de enkelte planter hver især er udvalgt efter deres gode egenskaber som forebyggende mod kræft, hæmme inflammation, hormonelt stimulerende, god for led og knogler (og her kunne jeg fortsætte med endnu et langt indlæg, men læs i stedet med her: Nourishing herbal infusions.

Jeg er inspireret af den amerikanske urteguru Susun Weed, hvis fornemmeste opgave i livet er at genindføre urtemedicin som folkets medicin. Altid gratis, altid til rådighed, lige uden for din dør. Ingen dyre mellemled, og er du interesseret så tag at besøg hendes website, hun er et omvandrende leksikon af viden om planter, urter og ernæring.

Hun har virkelig åbnet mine øjne for, præcis hvor mange penge, vi kaster hovedløst ud i skraldespanden efter kosttilskud der ikke virker. Og samtidigt hvor stor en ressource der gror lige uden for min hoveddør. Jeg indrømmer gerne, at jeg nok er mere end almindeligt interesseret i planternes helbredende egenskaber, og mine køkkenskabe og hylder bugner af urtetinkturer lavet på planter, som jeg møder på min vej… Men det er i sandhed et skatkammer, for den der har nøglen!

Kategorier

7 kommentarer

Birgitte B
 

Tak for de fine ord om mig :-)
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Selv tak Birgitte!
Læs mere
Læs mindre
Ode til Nælden | Hyldemors Have
 

[…] som er et godt organisk alternativ til pilleformer (du kan læse lidt om mine erfaringer her), ligger lavt på omkring 6,5. Når jeg har taget ovennævnte produkt, har jeg i gode tider, kunne […]
Læs mere
Læs mindre
Tara Ravn
 

Et fantastisk inspirerende indlæg Maria! Tak! Har du frø fra smalbladet solhat, (echinacea angustifolia) kunne jeg også rigtig godt tænke mig at forsøge mig med at dyrke den i haven? Når vi ses til "At lytte til vinden" kan vi nørde lidt dybere omkring hvordan man laver netop denne tinktur - hvad bruger man? Jeg har fået tlf. nummeret til Heli Ingemann af Annette - ifht at vi snakkede om at jeg skulle få indblik i trommerejserne mm. inden kurset på Åsen ved Buresø, kunne det da være en ide at spørge hende om en session? Jeg vil også rigtig gerne konsultere dig - du siger bare til hvad du har af tid? Vi kan godt så småt lave en aftale om hvordan jeg bedst forberedes til deltagelse uden forkundskab... Kh jordemoder Tara
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Kære Tara, Undskyld jeg var lidt længe om at svare - jeg har ikke frø at echinacea a. men det kan skaffes, det er bare lidt af et opsøgningsarbejde. Udfordringen er også, at for at man skal kunne bruge roden, skal den helst vokse i haven i 4-5 år - så det er virkelig langtidsplanlægning. Jeg er ikke sikker på, at der bliver så meget tid til nørderi i skoven - der bliver et hårdt program ;-) Vi må se. Jeg synes, at det lyder som en rigtig god ide, at du får et par sessioner af Heeli, hun er dygtig og så flink! Kh Maria
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Hvis du vil købe hjem fra England, skal du lave følgende bestilling: 1 kg comfrey leaves (symphytum spp) 1 kg nettles 1 kg red clover flowers 1 kg lime/linden flowers 1 kg oat flowering tops Og det er langt det nemmeste at sende dem en mail - se kontakt oplysninger på deres hjemmeside: http://organicherbtrading.com Og bliv ikke bekymret over, at der på deres kulsukker altid står, at den er only for external use, men læs i stedet min artikel Kulsukker - alt med måde, hvori jeg fortæller hvorfor at jeg mener, at det er OK at bruge den, på trods.
Læs mere
Læs mindre
susan
 

hej jeg er ret vild med de fem urter men det er desvære ikke nemt at få fadt i russisk kuldsukker blade ,der dukker kun rod op har været på den hjemmeside du henviser til ,uden resultat vad pokker skal man så gøre mvh susan og tusind tak
Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar