Et opgør med 'balance'...

Liv, død og forandring... Foto: Rune Engelbreth Larsen / Danarige.dk Liv, død og forandring... Foto: Rune Engelbreth Larsen / Danarige.dk

I hele mit voksne liv har jeg jagtet BALANCEN. "Når bare dét og dét er gået i orden, når bare jeg har fixet dét og dét, så bliver alt godt. Så bliver mit liv i balance! Så bliver jeg lykkelig..." Kender du det??? Det tror jeg nok du gør. Jagten på det umulige. Selvpineriet. Jagten på det der evigt grønne græs fem gader længere henne. Uopnåeligt.

For der ér ingen balance. Og slet ikke for kvinder. Fra fødsel til død er kvinden præget af kroppens hormonelle rutsjeture og denne aldrig statiske,  altid ustabile tilstand - det er LIVET. Det er sådan det ér. No matter what. Så glem det. Glem alt om nå de tre øverste ting på tjek-listen, i håb om et liv med større balance. Der findes ingen balance. Der findes kun forandring. I det øjeblik du oplever balance; balance i hormonerne, i relationerne, i dit humør, i dit arbejdsliv - bum, så er døden indtruffet. LIVET ér forandring. Aldrig stilstand. Aldrig i mål.

Det har taget mig noget tid at indse. 34 år, og jeg har kun lige fornemmet en bid af det. Jeg har aldrig kunne ikke forstå, hvorfor jeg hele tiden skulle slukke en brand et sted. Hver gang jeg følte, at nu havde jeg da et eller andet under kontrol, ja så udbrød der da bare et jordskælv et andet sted. Når parforholdet endelig var på ret kurs, så skulle den store skifte klasse. Når det var kørt ind, blev den lille pludselig angst for at miste mig. Når karrieren begyndte at tage form, skete der bare noget helt tredje.

Og jeg kæmpede imod. Jeg kæmpede som en besat for at lappe alle hullerne. Så det kunne være perfekt. Over hele linjen på én gang. Målet blev, om jeg da bare én gang kunne opleve at være den perfekte mor, kone, kvinde med det perfekte liv, hus, hjem, job. Ain't gonna happen baby... Hvorfor? Fordi BALANCE er en illusion. Det findes ikke. Hold op med at efterstræbe det. Der findes kun livets evige forandring.

Og som efteråret er ved at tage rigtig fat, bliver tingene blot understreget endnu mere tydeligt. Der findes ingen evig sommer. Der findes dejlige varme dage, og så findes der det våde, men smukke regnfulde efterår. Efteråret bliver efterfulgt af "døden". Det kolde, mørke der omslutter os. For kun igen, at blive efterfulgt af livet, når forårets første små tegn viser sig i den frosne jord.

INGEN balance. Heller ikke på jorden. Forandring. Fødsel og død. I eat you, You eat me... Hvis du kan acceptere dette, ophører den evige kamp. Jagten. Så er der kun livet tilbage. Jeg vil ikke være i balance. Jeg vil være LEVENDE. Levende og favnende det liv der er omkring mig, med alt det det bringer mig. Sorger og glæder, gulerødder og vingummibamser. Voldsomme skænderier og hede og tilgivende favntag. Jeg vil være kvinden der går på den vej, der er min. Fra fødsel til død. Levende og i evig forandring.

Kategorier

9 kommentarer

Miri
 

Meget spændende indlæg ! Jeg er selv en kvinde der stræber efter balance :) Ikke sådan at forstå, at jeg panisk render rundt og søger den, lige rundt om næste sving eller forenden af den bakke..Livet er ikke enkelt eller nemt og ukompliceret og sådan er det, men jeg vil gerne have at der er sider i livet der er i flow/trivsel, når der er andre der er i opbrud og kaos. Der må gerne være en balance mellem disse to yderpunkter. Argh, ved ikke om du forstår hvad jeg prøver på at skrive.. Men jeg tror tilgengæld, at jeg forstår hvad du skriver og jeg kan se stor sandhed i det :)
Læs mere
Læs mindre
Maria
 

Jeg tror godt at jeg forstå hvad du mener... :-) Og jeg er enig i, at der er nødt til at være nogen ting der glider, når andre falder. Det nytter ikke at være i undtagelsestilstand 24/7. Jeg tror bare, at det der med balancen er en illusion, i forståelsen af den der med at lykken ligger om det næste hjørne, når bare der kommer styr på this, this and this. For mig er der en stor forløsning i at anerkende (og det har taget tid), at jeg ikke kommer til at lappe alle hullerne på én gang. :-)
Læs mere
Læs mindre
Birgitte B
 

Åh du skriver så godt. Som om du kender mig. Og i virkeligheden mange andre kvinder jeg kender. Det rammer lige ind. Jeg tager dine ord til mig og vil arbejde med det. Helt bestemt. Tak :)
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Tak Birgitte! Jeg er rigtigt glad for at jeg rammer noget som andre end jeg selv kan drage nytte af... :-) Der er bare den her tendens i tiden, hvor alt skal være i balance, lyst og godt og positivt og aldrig gøre ondt... Men sådan er livet jo ikke. Det er ups and downs, all night long... ;-) KH
Læs mere
Læs mindre
Forandring fryder | En forskel til verden
 

[…] andet, men nogle tanker har rumsteret, siden læste jeg et indlæg på Marias blog, som handlede om balance. Balance i livet, balance i sjælen og den evige stræben efter at være i balance. Maria var sej […]
Læs mere
Læs mindre
Nej tak til ”Lys og kærlighed”! | Hyldemors Have
 

[…] sammensmeltning, at være ”helet” og HEL. Jeg har sagt det før, men det tåler en gentagelse (Et opgør med “balance”)! Nu er det jo heller ikke sådan, at der skal sidde nogen derude og tro, at jeg er sortseer, der […]
Læs mere
Læs mindre
Gunilla
 

Ah, så fik jeg læst dine tanker om balance. Og jeg tror simpelthen at det drejer sig lidt om hvordan man bruger ordet. For mig er det netop balance, når vi har en varm, solrig sommer, et gråt regnfuldt efterår, en kold vinter og et grønt forår, hvor alting spirer. Dét er balance for mig..! Men også det, at sommeren ikke kun er varme solskinsdage. Og ikke alt er mørkt og trist om vinteren. Dét er også balance! For mig. Det samme i livet generelt. Nej, der er netop ikke noget perfekt, for der er grå triste dage og dage, hvor man (jeg) råber ad børnene. Men der er jo også de lyse, glade dage, hvor hjertet er ved at boble over af kærlighed til selv samme børn og (næsten) alt er lutter lagkage. Det du beskriver lyder i mine ører mere som jagten på det "perfekte" end jagten på balance. :-)
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Det jeg har forsøgt at beskrive, er ret meget i tråd med mit nyeste indlæg om jagten på "det højere selv"... Vi (nogen) jagter noget uopnåeligt og gør os mindre værd, fordi vi aldrig når i mål. Det er ikke fordi jeg er uenig i det du skriver, men for mig handler lige netop det, ikke om balance mellem tingene, men om HARMONI i det store hele. Så ja, det bliver hurtigt til en dyst på ord... :-)
Læs mere
Læs mindre
Længslen efter urtid… | Hyldemors Have
 

[…] endda nogen der siger (nu har jeg en ting eller to at sige om balance, men det kan du læse mere om her). Out of sync, hvis det er nogle fra den yngre […]
Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar