Staven og sejden

For tiden driver længslen efter den nordiske visdom som løbeild i de spirituelle kredse

Det er glædeligt, at så mange efterhånden får øjnene op for al den kraft der ligger i vores egne bakker og dale. Og indsigten i, at vi ikke behøver at søge ud - eller op - for at finde livsvejledning og mening med det hele.

Ord som "nordisk" eller "vølve" er blevet varme kartofler, når noget skal sælges - og lad os glædes sammen, men huske at gå til kilden og forholde os lidt kritisk, når vi selv vil gå i lære.

I videoen her, som stammer fra min onlinekursus Hverdagsshamanen - online, fortæller jeg lidt om staven som shamanistisk værktøj. Og går altså mere på håndværket end mysteriet bag sejden.

Staven (tit også kaldet for en "sejdstav") er for mig en kraftgenstand (og et værktøj med sin egen ånd) som jeg bruger til at "rejse" med, når jeg udfører sejd, enten som ene- eller gruppesejd. Sejden er det tætteste vi kommer på  den gamle nordiske form for shamankunst, som vi kender den beskrevet fra de islandske sager og mytefortællinger.

Jeg ikke har studeret emnet udover i den nordiske tradition med henblik på vølven og sejden som praksis. Så hvad andre kulturer, herunder den samiske tradition har af betydninger for staven, ved jeg desværre ikke meget om.

Men hos "os", er der flere fund af metalstænger, som er fundet i de såkaldte vølvegrave. Og det er i grunden uvist hvad disse har været brugt til. Nogle arkæologer og religionshistorikere vælgere at henføre dem til en form for uldspinding, men i et rituelt perspektiv. Det giver ikke mening for mig.

"Vølve" har betydning af "stavbærer", og bliver derfor kædet sammen med staven. Jeg taler lidt om det på videoen. Så der formentlig en vigtig relation til staven.

I moderne "genoplivning" af sejdpraksis har staven fået en meget markant betydning, selvom den faktisk ikke nævnes i det eneste, tydelige beskrivelse af et sejdritual. Her nævnes blot et særligt sæde (hjæl), sang og naturånder.

Staven er formentlig inddraget senere på grund af beskrivelsen af, at da vølven kommer til bygden, bærer hun en særlig dekoreret stav. Og så fundene af de her "mærkelige" metalstave i gravene. Samt hendes navn Thorbjørk Lillevølve - stavbærer.

Der er op igennem de sidste 20-30 år eksperimenteret i forskellige shamanistiske grupper med at rejse på stavens kraft, og den fungerer godt for mange, og er derfor i dag blevet synonymet med sejden. Men i bund og grund, aner vi ikke om man oprindeligt har brugt staven i selve sejden.

For mit eget vedkommende synger jeg hele vejen igennem enesejden, og udfører jeg en gruppesejd som den der rejser, synger gruppen af sangere under hele rejsen, indtil jeg stopper dem.

Nogle bruger intuitiv sang - det virker for mig godt ved enesejden, men ved gruppesejden, synes jeg at det bærer kraften stærkest, at sangerne synger den samme indøvede sang med det klare (eneste!) formål at synge kraft ind i kredsen. 

Som ved alt andet shamanistisk arbejde rejser jeg altid kun med en klar hensigt og et formål med at kontakter ånderne - aldrig blot for at tage på "rave i Elverhøj".

Sådan finder du din egen sejdstav

Din sejdstav skal være så stærk, at den kan bære at du støtter dig til den. En rå kæp eller gren er fin, den behøver ikke være udsmykket, det er stavens inderside, ikke ydersiden, der tæller. Det vigtige er, at I kan sammen. 

En god måde at finde sin stav, eller blive fundet af den, er at gå i skoven med et klart ønske om at blive ledt til sin sejdstav, som når du laver en varselstagning. Derefter kan du lære den at kende ved dels at vandre med den, dels lave en rejse for at møde stavens ånd.

Stadig nysgerrig?

Vil du vide mere om sejd og vølven som repræsentant for sejdkyndighed, kan jeg varmt anbefale dig Annette Høsts artikler om emnet, som er renset for det meste "vikingeglimmer" 😉

http://www.shamanism.dk/voelvensspor.htm

http://www.shamanism.dk/ergi.htm

http://www.shamanism.dk/songsofenchantment.htm (engelsk)

http://www.shamanism.dk/legacyofseidr.htm (engelsk)

Det var via sejden og mødet med vølven fra myterne, at min egen shamanistiske rejse startede for snart 20 år siden. Den gang var Annettes kursus om sejd et af de eneste steder vi kunne lære om det gamle magiske håndværk.

I dag er der masser af kyndige undervisere på området, men jeg vil altid pege mod Annette som med sit banebrydende pionerarbejde igennem de sidste, næsten 40 år har udforsket sejdens inderside og gavmildt fortsat deler sin store viden med alle os der vil lytte!

Annette Høst holder i juni 2021 igen kursus i sejd

(forudsætter grundkursus fra "os")

Se mere her: 
http://www.shamanism.dk/skovsejd.htm


Og vil du med på næste hold af Hverdagsshamanen - Online, så starter vi 1. juni!

Kategorier

2 kommentarer

Viola "Laughing Bear". Undrer om dere har online kursus for oss i utlandet?
 

  1. Spørsmål om dere har online kursus?
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette Jacobsen
 

Du kan godt deltage i onlinekurset, selvom du ikke er fra Danmark. 
Der har tidligere været en deltager fra Norge. 
Kh Maria
Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar