Brændenælde - Året rundtMed dette indlæg indleder jeg min lille artikelserie om brændenælde. I løbet af året følger jeg brændenælde tæt på og fortæller dig lidt om plantens mange livsfaser og fortrindeligheder.

Jeg får tit spørgsmål, som går på "hvordan kommer jeg i gang med urterne, hvor skal jeg starte, hvad skal jeg gøre, hvor kan jeg lære mere?" Det er helt naturlige spørgsmål, og jeg genkender dem fra min egen første tid på plantevejen.

Man vil vide alt, det hele og helst også hurtigt. Man er ivrig og føler at "byrden" eller mængden af viden foran én er enorm. Men frygt ikke, hjælpen er nær :-) Sådan som jeg selv er blevet introduceret til plantelæren, vil jeg nu også forsøge at lære den videre til dig.

Igen, er det netop en måde, som vi anbefaler, når vi holder kursus  om den magiske plantelære - følg én plante ét år. Fra spire til vissen, fra liv til død. Lær planten at kende. Se hvordan den udvikler sig måne for måne. Brug tid sammen med den. Sid stille og observer den. Lyt til den. Tal til den.

Bliv ven med den. Lær at kende dens voksested. Se hvordan den gror både i sol og i skygge. Hvor trives den bedst? Hvis du er trænet i trommerejser kan du lave en rejse og bede om at blive ført til plantens ånd. Det kan være både en smuk og berigende oplevelse. Sådan har jeg selv oplevet at møde kvinden i birketræet...

Fordi brændenælde (sammen med hyld) er så utrolig frodig på min egen jord, har jeg valgt den for eksemplets skyld. Når du skal vælge din egen første plantefælle - så kig udenfor din dør, under dit vindue. I din gårdhave. Hvad trives til overflod? Så er det sikkert en plante med et budskab til dig.

For mig er brændenælde så oplagt. Min lave blodprocent hungrer efter nældes styrkende jern. Så velsignet jeg er, at brændenælde gror overalt hos mig.

Her midt på foråret er jeg faktisk allerede sent på den. De spirerende nælder er de fleste steder blevet til skud med flere bladpar, og derfor kan jeg ikke vise dig de allerførste skud.

De små nye brændenælde er fulde af livskraft og kampgejst. Det er nu, at du skal plukke til brændenældesuppe - og til skøn "havepesto" (opskriften er fra min gode veninde: Jeg blender med rams- eller hvidløg, mandler, parmesan og godt med olivenolie efter at de små nælder har været overhældt med kogende vand og har stået ca. 10 min).

Dét at spise planten, er også en del af at forbinde sig. Du bliver ét med planten og den med dig. "Bare at spise" kan også gøres til en bevidst og opmærksom handling, som hjælper dig til at blive mere forbunden med vores gode plantefæller.

De brænder som død og helvede, så brug en lille saks og havehandsker når du plukker, så er du godt hjulpet på vej. Med mindre du har gigt i hænderne - så er et godt gammelt råd at plukke uden handsker, eller ligefrem køre hænderne igennem nældeløvet, fordi "giften" for kroppen til at producere stoffer der afhjælper gigtsmerterne.

Hvor længe liesen står på, og om det er smerterne værd tør jeg ikke spå om, men meld gerne tilbage til mig, hvis du har erfaring. Det er den samme effekt som gør sig gældende ved "bee-sting-therapy" / apiterapi.

Eftersigende var det de romerske soldater der tog nælden med op igennem Europa, da de brugte den til at "piske" deres gigtplagede rygge med, som de fik af at sove på den kolde jord. Om det holder vand, har jeg ikke researchet på, men hvem ved...

Rigtig god fornøjelse med din nye plantefælle! Næste gang fortæller jeg lidt om brændenældes høje indhold af mineraler og sporstoffer, og hvordan vi bedst udnytter disse som en del af vores kost.

Vil du lære mere?

Hvis du ikke allerede har hentet min gratis e-bog om styrkende urteinfusioner du selv kan lave, kan du gøre det LIGE HER!

Midt i april 2017 åbner mit onlieforløb Porten til urternes rige, hvor du kan lære meget mere om arbejdet med planterne, både på det helt håndgribelige plan og i den mere intuitive og spirituelle tilgang til planterne. Læs mere HER!

Kommende kurser

TRYK HER

Se mig lave nældeinfusionTilmeld nyhedsbrev
Under den røde måne
Vejen til naturens kraft - en introduktion til naturarbejde

2 kommentarer

Tara Ravn
 

Fantastisk dejligt portræt og en vidunderlig tilgang til planten at følge den i ét årsløb. Glæder mig til næste blogindlæg om nældens indhold af mineraler og sporstoffer samt det bedste optage af disse. Har du mpn en skræpperodstinktur jeg kunne købe? Jeg vil mægtig gerne deltage i "at lytte til vinden" skal vi ringes ved og aftale nærmere - hvis der altså ER flere pladser? De bedste hilsner fra jordemoder Tara Ravn
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Hej Tara, nej desværre - jeg sælger ikke tinkturer... Synes der er en god etik i, at man ikke sælger noget, som man også rådgiver om ;-) Mht. at lytte til vinden så skrives vi lige ved på SMS. KH
Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar