Er kvindefællesskabet blevet et fy-ord?100 år med valgret til kvinder, har gjort os selvstændige og til fru know-it-alls.... 100 år med valgret til kvinder, har gjort os selvstændige og til fru know-it-alls....

På det seneste har jeg tænkt en meget over én ting. Nemlig kvindefællesskaber. I dag, hvor jeg har været i København med pigerne, for at fejre 100-året for kvindernes valgret, har jeg bare tænkt noget mere over det.

Om hvordan vi i dag er en hær af individualister. Undertegnede inklusive. Vi kan, skal og vil selv. Vi tager ikke imod råd fra hverken mor, søster eller svigermor. Vi ved det hele selv. Og hvis vi ikke ved det, så skal vi i hvert fald nok (selv) lære det.

Hvordan er det blevet sådan? Hvordan er livet blandt kvindekønnet blevet til en konkurrence? Hvem er slank nok, smuk nok, ung nok, succesfuld nok, sexet nok, speltbagende nok? Bare lidt bedre end hende på den anden side af hegnet? Hvorfor er det blevet sådan?

Hvad er der blevet af fællesskabet, hvor kvinder kunne lære af hinanden, støtte hinanden, trøste og drage omsorg for hinanden? Har det nogensinde eksisteret? Er det en biologisk utopi? Vil vi genetisk betinget altid været indrettet sådan, at vi konkurrerer mod og med hinanden?

Jeg tror det ikke, jeg tror på, at der kan opstå et særligt tillidsfuldt bånd i mellem kvinder, når vi kan klæde hinanden og os selv nøgne - og her mener jeg som sådan ikke bogstaveligt talt (selvom det sikkert ville være populært hos det modsatte køn) - jeg mener helt reelt, når vi smider vores skjold. Vores facader, vores "profiler" - når vi står frem, nøgne og sårbare, fulde af alt det der er vores. Og deler det. Deler det mellem hinanden og til hinanden.

I dag er vi alle sammen blevet "pippi-piger" - vi honorerer den vilde, modige pige, der tør gøre alt det drengene tør. Hende der går forrest (selvom hun da også lige kan få et par drag over nakken, for at stikke for meget frem - og "hvem tror hun egentlig hun er??"), hende der tager têten. Hende der råber højest, løber stærkest, får mest i løn...

I kampen for ligestilling og lige ret og lige værd - har vi så også mistet retten til at være kvinder lige?

Hvad er det blevet af den hele kvinde? Hende der tør være K V I N D E - Ubalanceret, kraftfuld, uregerlig, ægte, levende og kærlig og følsom? Hende der hverken er Elsa, Pocahontas eller Snehvide? Men dem alle sammen i ét, krydret med PMS og morgenhår og en manglende sexlyst du kan kigge efter på bunden af vasketøjskurven??

Jeg vil gerne give plads til hende. Den kvinde. Hende. Mig. Og dig. Jeg drømmer om at skabe et rum for kvinder, hvor vi ikke er MIG, men OS. Hvor vi kan læne os ind i en urkraft og en ældgammel viden, der kun nedarves igennem kvindernes hænder, igennem kvinders tanker, følelser og liv.

Jeg drømmer om ikke at skulle søge mine råd på Google, men at kunne læne mig ind i en verden af kvinders tanker og viden om stort og småt. Om at kunne stå som ét træ blandet mange i en skov og vide, at hver eneste træ fortjener sin plads. Uanset størrelse og formåen. At træernes rødder søger dybt og forbinder sig til hverandre.

Jeg drømmer om at væve et kvindefællesskab sammen der ikke kræver brændende BH'er eller shaverfri-zone, jeg drømmer om et tæppe af kvinder der hver især kan bidrage med deres, uanset alder, gebet eller politisk tilhørsforhold. Uanset om de spiser med eller uden gluten. Om de afleverer deres børn fra 7-17 eller passer alle fem stykker derhjemme. Jeg drømmer om et sted hvor vi kan lære af hinanden.

Og hvorfor? Fordi der sker noget særligt med energien, når kvinder arbejder sammen. Ligesom de har gjort det siden tidernes morgen. Som de har støttet og hjulpet og holdt hænderne både over og under hinanden. Fordi vi har brug for det i dag. Fordi vi skal holde op med at sammenligne os. Og i stedet tage hinandens hænder.

Vil du se hvad jeg er inspireret af - og hvad jeg også drømmer om? Så tjek den smukke og inspirerende video herunder fra den amerikanske fællesskab "Spirit Weavers"...Spirit Weavers Gathering 2015 from Leslie Satterfield on Vimeo.Kategorier

9 kommentarer

Katka Arentsen
 

Jeg synes det lyder fantastisk. Jeg deler gerne, jeg har set fidusen i at tage imod fra andre og lytte , visdom på den "nemme" måde. Jeg har lidt i gryden med opskrift på knækbrød med mere, opskrift på filtning og prøveuld og uldsæbe m. m, tror også der er et par opskrifter på sparetips, såsom når der ligger snask i køkkenvasken og man ikke vil røre det, så kan der spares på køkkenrulle, for du fejer det sammen med opvaskebørsten over i hjørnet, så samles det op medbørsten :-o Håber nogen kan hækle, ville elske at lære at hækle snefnug/spindelvæv som kan bruges til streetart. Hvornår mødes vi?
Læs mere
Læs mindre
knudstrup
 

Jeg tror der er mange flere kvinder end du tror, der faktisk hviler i sig selv og derfor faktisk tør vise både ubalance, PMS og morgenhår. Jeg ser faktisk lidt migselv sådan ;0) Desværre mener jeg medierne har været med til at udbrede den anden historie om kvinden. Når det er sagt, så ville jeg elske et kvindefællesskab som du beskriver, simpelthen fordi jeg mener at alene kan vi en hel masse, men sammen kan vi alt:0)
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Ja, man kan jo altid kun tale ud fra sit eget perspektiv. Og jeg synes at i den verden jeg færdes i er der er mangel på ægthed og ærlighed (inkl. det jeg selv levere udadtil) i forhold til hvor meget der egentlig er "styr på" og hvordan vi i bund og grund "har det"... Der er en særlig synergi mellem kvinder der arbejder sammen, lærer af hinanden og med hinanden. Måske er I bare bedre til det, der ovre mellem Ålborg og Esbjerg... *sss*
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Hehe, ja der er masser af ressourcer derude! Og dem skal vi have fat i! Man kan lade sig inspirere ved at læse mere her: Om Spirit Weavers Gathering
Læs mere
Læs mindre
knudstrup
 

Du skulle tage og komme herover, så skulle du bare se løjer;0) Ej, jeg var nok lige bombastisk nok før.... Tænker det i bund og grund drejer sig om to ting der skal være i orden - for det første, SÅ ER VI OK SOM VI ER. Dem der ikke synes du/jeg/vi er gode nok som vi er, må kikke væk. Og det andet er, at vi jo må blive bedre til selv at opsøge det vi mangler. Ikke via Google, men gå direkte til de gamle vise kvinder (eller unge) med erfaring, og på den måde gå forest i korstoget mod et kvindefællesskab vi kan være bekendt.
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Ja. Det ville være rigtigt dejligt, hvis det kan lade sig gøre! :-)
Læs mere
Læs mindre
Pernille
 

Fantastisk blog/ hjemmeside du har:-) Jeg ville også ønske at vi kvinder gjorde mere brug af hinandens viden og erfaring. Sagde man ikke engang, at der skulle en landsby til at opdrage en barn eller sådan noget ? Jeg føler også at det er blevet meget konkurrence præget kvinder imellem, men måske det bare er mig. Og tusind tak for at lægge videoen om spirit weavers gathering - den er helt fantastisk!
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Tusind tak for dine pæne ord Pernille! Ja, det er virkelig en smuk og inspirerende video. Jeg håber virkelig, at vi kunne skabe noget lign. i DK en dag... Kh Maria
Læs mere
Læs mindre
Pernille
 

Åh ja det kunne være helt fantastisk<3
Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar