Kom bare an, hverdag!

Godt nytår til jer alle...

Jeg har nydt ferien og freden, i alle 16 dage. Selv med det indlagte juleræs og familiepostyr. Vores sociale eskapader har holdt sig til et minimum, herunder min mands velvalgte fødselsdag (juleaften), den obligatoriske gavefest og 2. juledag for at se både den ene og den anden side af vores store sammenbragte familie, og ikke mindst en hyggelig nytårsaften på vejen.

Det har været skønt at holde ferie. Så skønt, at jeg nu også er helt klar til hverdagen. Børnene er efterhånden ved at gå i spin over al den laissez faire-ness der præger ferietiden. Lidt for meget iPad, lidt for meget lækkert og lidt for meget alt for sent i seng. Jeg er da godt klar over, at hvis jeg gik hjemme med dem hver dag, så hverdagen anderledes ud, men ligesom vi voksne har brug for at koble af og smide hæmningerne i ferien, ja så synes jeg også, at børnene har brug for free flow.

Den første uge brugte vi på at lære at holde ferie. Selvfølgelig var dagene også præget af gaveregn og julehygge, men den forgangne uge har været et himmerige. Tid til at få kontakt med mig selv. Tid til at komme igang, for alvor, med Flylady-systemet igen. Jeg elsker det. Jeg knuselsker der virkelig, når det bare kører. Jeg har skrevet om det amerikanske husholdningssystem masser af gange, og har du lyst, kan du læse både her og her og her.

Jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg trives bedst med orden. Med skemaer, kalendere og madplaner. Med kasser og æsker og lige rækker. Og dem af jer, der er bekendte med en helt almindelig dansk børnefamilie med to udearbejdende forældre inkl. diverse kæledyr, fritidsaktiviteter og hamsterhjul, ja I ved godt, at ovennævnte er en saga blot, når det handler om hverdag.

MEN, jeg vil vove at påstå, at hvis man bruge flylady-systemet (og ser bort fra det ærkeamerikanske southern way of life og den noget anderledes kultur), så forsvinder rodet og bunkerne lige så stille. Man får daglige "flightplans" fulde af LOVE og støtte (er du kvindelig selvstændig, vil du nok kalde det "coaching"), og der er et helt enormt stort  online "community" til dem der ynder at bruge den slags. Hun er selvfølgelig også på facebook osv.

Der sker også det mirakuløse, at den bedre halvdel begynder at hjælpe til (og ja ja, femi-krigere kom bare an med parolen om, at mænd og kvinder skal lave lige meget i hjemmet, men alle ved sgu' godt, at det er løgn, og hvis de gør, så er der ikke mange nossere tilbage - og det sagde jeg sgu'!)

Men når der pludselig er et "system", så er der i hvert fald nogen mænd der bider på, og jeg vil med kærlighed i stemmen gerne fortælle om den 30-årige ungkarl (forever) som jeg faldt for, for snart 8 år siden. Han bliver nok ikke sur, når jeg skriver, at rengøring og praktisk husarbejde ikke ligefrem stod først på listen over ting, man kan lave når man vågner. I dag er det en anden sag. Og jeg giver til dels flylady skylden æren! Selvfølgelig har det også kostet nogle kampe. Nogle smækken med dører og nogle wake-up-calls.

Hele systemet er bygget op over 3 "rutiner", som man laver i løbet af dagen. Om morgenen, når man kommer hjem fra job og inden man går i seng. Det er de samme ting. Hver dag. De indbefatter helt plain ting, som at tømme opvaskeren, fylde den, lave madpakker, rede seng, lægge tøj frem til næste dag, lave madplan, vaske tøj, sørge for indkøb... I ved, de ting der får hamsterhjulet til at rulle. Fordelen med hendes system er, at ... det er et SYSTEM!

Det hele bliver brudt ned i små bidder, og det betyder, at jeg ikke behøver at huske 117 ting hver dag. Og hver dag skal man bruge 15 min på at "sortere". Hvilket betyder, at man kommer igennem alle de bunker der gemmer sig overalt på hylder, i kasser og skabe. At jeg ikke skal huske hvornår børnene skal have gymnastiktøj med, eller om der nu er nok mælk, eller om der mangler rene sokker. Jeg er heller ikke bekymret over uventede gæster, for huset er altid i nogenlunde forfatning.

Vel at mærke, når jeg altså kører med systemet. Hendes mantra er, at alting kan klares på 15 minutter. Selvfølgelig ikke ALTING, men hvis man starter et sted, så kan man komme langt på 15 min. Igår aftes brugte pigerne og jeg f.eks. de famøse 15 minutter på at rydde helt op på deres værelse!

Og alt dette betyder, at nu på feriens sidste aften er jeg totalt at peace. Jeg er virkelig klar at tage imod hverdagen med dens små og store udfordringer. Madplanen er klaret for de næste 14 dage. Der er købt ind. Der er bestilt olie, hundemad og en 1/4 kalv til foråret. Vi er i bund med vasketøjet og julen er pakket væk. Der er friske blomster på bordet og jeg husker at lave mine urteudtræk. Køkkenskabene er sorteret, klædeskabet lige så, der er muget ud hos hønsene, regningerne er betalt, blyanterne er spidset og jeg har endda vasket bilen, pudset foruden og fyldt sprinklervæske på. SGU'!

Inden jeg går i seng, er bilen pakket med børnenes tasker og grej til SFO'en og mine egne arbejdsting. Der er en ny bog klar på iPhonen, og Vækkeuret ringer kl. 5 - og selvom lige den del af det, ikke bliver som en drøm, så kører resten som i olie.

Takket være Flylady. Og det bedste af det hele.... It's all for free!

Den rummelige uperfekte Flylady Den rummelige uperfekte Flylady

Kategorier

7 kommentarer

Miri
 

Det mærkes helt her ud at du er så parat og klædt på til at stor nyde din hverdag :)
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Hehe, tak Miri... Nu har jeg i hvert fald gjort hvad jeg kunne! :-) Kh - og godt nytår
Læs mere
Læs mindre
thildek
 

Hold da op! Det lyder virkeligt tjekket og du sælger det godt. Desværre er jeg ikke særlig god til systemer. Kun i meget kort tid ad gangen, og så får jeg oprørstrang. Jeg trives bedst med lidt system og meget kaos, men ind i mellem kommer mit kaos til at ødelægge selv de systemer, jeg har brug for for at kunne fungere. Især som børnefamilie er der bare brug for mere struktur i hverdagen, og så kan jeg ikke bare ødelægge det hele. Heldigvis har jeg giftet mig godt, og faktisk er det min kære mand, der står for i hvert fald 70% af det huslige herhjemme. Madlavning er det eneste, der stort set kun er mit domæne. Tøjvask, rengøring, alt med bil og hus står han (overordnet set) for. Til gengæld står jeg for hovedparten af det praktiske omkring børnene: hentning, bringning, læge/tandlæge, legeaftaler, negleklipning og alm. klipning osv. Nå, sikke et sidespor. Men kort sagt, vi er nok et af de meget sjældne hjem/parforhold, hvor ligestillingen er tippet over til min fordel. :D
Læs mere
Læs mindre
Louise
 

Så sandt så sandt!! Når man gør det er det fantastisk! :-)
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Det er nemlig det. Du er nødt til at gøre det! ;-)
Læs mere
Læs mindre
Når man booster sit kærlighedsområde… | Hyldemors Have
 

[…] lidt ekstra blomster i kurven til min mand (måske synes han jeg var lidt streng i mit foregående indlæg) for ikke bare havde han hentet og monteret bordplade. Han havde også hentet børn. Fjernet den […]
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Hehe, men jo virkelig dejligt for dig. Jeg skal gerne indrømme at for handler det også om kontrol - så jeg ville have svært ved at afgive kontrollen af alt det ovennævnte... ;-) Tænk hvis børnene kom i skole med to forskellige sokker... *LOL*
Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar