Fuglen og den fattige...

Det er længe siden, at jeg har lavet et af de små ukomplicerede indlæg. Det vil jeg råde bod på med denne lille post om fuglemad!

Fugletræet Fugletræet

Vi har det her hyldetræ uden for køkkenvinduet, og her fodrer vi alverdens småfugle i de kolde måneder. Vi har bl.a. et spættepar og ind i mellem en duehøg, der synes den skal forsyne sig. Altså af småfuglene... Det er vildt hyggeligt at kunne følge med i de forskellige fugles besøg i træet.

Men sådan en fuglefodring kan hurtigt blive lidt af en udskrivning, så derfor har vi tradition for at supplere det indkøbte fuglemad med lidt hjemmelavet. Sidste år så jeg ideen til en fedtkrans hos Badut. Jeg kan varmt anbefale hendes blog, den er fuld af gode ideer til året rundt. Og de er næsten altid lige til at gå til.

Krans, frø, form og havregryn - husk mel også! Krans, frø, form og havregryn - husk mel også!

Kort fortalt har man brug for birkekrans, lidt grovvalsede havregryn og fuglefoder og så selvfølgelig fedtstof. Jeg bruger palmin, for jeg kan ikke udstå lugten af svinefedtet, når det smelter. Dog havde jeg til denne portion en kop stegefedt fra solhvervs-æbleflæsken som jeg blandede i.

Jeg glemte at tage billede af hvedemelet, men jeg hørte en ornitolog sidste år fortælle, at det er vigtigt at putte mel i, for at give nogle kulhydrater, for alle de grove fibre bruger fuglene alt for meget krudt på at fordøje, hvis der ikke er ekstra kalorier i. Måske bytter jeg rundt på det med kulhydrater og kalorier, det vigtige er, at melet skal i!

Min fremgangsmåde er følgende: En pakke fedt smeltes i en stor gryde. Et par dl mel tilsættes sammen med en halv pose havregryn og fuglefoder, det hele er lidt på slump, den skal ende ud med at blive en slags tyk grødagtig masse.

Kransen fyldes op Kransen fyldes op

Først fylder jeg bunden af formen med lidt "grød" herefter krans og så grød ovenpå. Vi lavede også et par "småkager", husk at sætte snoren i. Det glemte jeg sidste år og forsøgte bagefter at bore huller i de størknede kager. Det var helt umuligt.

Nu skal de bare stilles koldt i et døgns tid eller to. Så skal de ud af formene, jeg binder en snor om kransen, og så er det ellers bare op i træet! Sidste år holdt kransen faktisk rigtig længe, selvom der blev spist ivrigt.

Resultatet skal stilles koldt Resultatet skal stilles koldt

Og så til den fattige... Nå ja, igår tog vi os endelig sammen til at få et "sponsorbarn". Det er egentlig ikke noget, som jeg har behov for at udbrede mig så meget om. Man kunne jo sige, at det er den højtuddannede middelklassedanskers aflad. Så kan man klappe sig selv på skulderen over at være ih, så åh, så deltagende og engageret i den tredje verdens nød. Mens vi drikker vores gode rødvin og nupper endnu en dosis amerikanerTV på vores 42" LCD-skærm.

Eller også kan man bare sige, at i den verden vi har valgt at leve i, så kan det lille månedlige bidrag være vores måde at dele lidt ud på. Mens vi prøver at skabe de bedste rammer for de børn, som vi selv har sat i verden.

Vi har valgt SOS-børnebyerne. For derfra kom den seneste hjerteskærende reklame. Vi har talt om det flere gange i de sidste par måneder, og det faktisk været svært at vælge den ene nødhjælpsorganisation fremfor den anden.

Nå ja, sorry. Måske blev det alligevel ikke helt ukompliceret alligevel. Jeg stopper her, for der er mange andre ting der presser sig på her lillejuleaftens dag....

Glædelig jul til jer alle. Både fattige og fugle og alle de andre!

Kategorier

3 kommentarer

Birgitte B
 

Glædelig jul til dig og dine også :-) jeg tænker, at et fadder-barn er ingen skade, lige gyldig hvilken organisation (eller det bilder jeg mig selv ind). Lidt har også ret... og man må give, der hvor man kan og det giver nytte.
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Tak :-) Du har ret, nogen gange skal man nok lade være med at analysere for meget på livet, og bare leve... :-)
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Hej Inger Kan du ikke lige uddybe, jeg forstår ikke helt hvad du mener? Vh Maria
Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar