Barn sygDet er søndag. Det regner. Mens København drukner og alt står under vand, koger jeg ketchup og drikker romtoddyer. Sådan en søndag. Fyldt med snot og ynk. I torsdags måtte jeg blive hjemme med "barn syg". Det gode ved den slags uplanlagte fridage er, at jeg altid kommer totalt godt med med vasketøjet og bunkerne. Og så bliver jeg overmodig og lægger tusind planer for hvad dagen i morgen så kan fyldes ud med. Altid alle disse planer... What's new pussycat!? Udover selvfølgelig at tage mig af det syge yngel. Hun bad kun om dyne og tvtid. Hermed bevilget.

Her kunne jeg måske flage lidt med, at Elvira faktisk ikke har været forkølet én eneste gang siden 1. februar. Altså i 7 måneder! Rimelig heftigt synes jeg selv. Før det, i noget der ligner mindst ét år, var hun syg én gang om måneden. No shit. Så var det, at jeg tog hende til den her, lidt obskure test, der fortalte en masse ting som jeg nok selv kunne have tænkt mig til, men det korte af det lange er, at vi i 2 måneder kørte rimelig stringent "ingen hvede og ingen mælk" samt dobbelt dosis af jerntilskud.

Jeg tror, at det virkede som en slags reboot af hendes immunforsvar. I dag får hun kun hvede og mælk i små mængder, og ingen forarbejdede skodsnacks, a la mælkesnitter og andre af den slags spændende ting, som vi før i tiden kunne finde på at stoppe ned i halsen på dem for at købe os et minuts fred. Og helt ærligt. En enkelt efterårsforkølelse, når hele omgangskredsen ligger, det kan jeg godt tage med. Så for Elvira betød det i hvert fald en stor forskel at fjerne "triggerne" for en stund. Men generelt er jeg ikke tilhænger af at udelukke fødevarer, tværtimod tror jeg på, at vi alle har brug for en bred kost fra alle fødegrupper, men det er klart at overforarbejdet mad aldrig har gjort nogen noget godt.

Det dårlige ved barn syg er (udover at det naturligvis er synd for barnet, host host), at jeg sgu' da selv blev nedlagt i røg og damp. Så var det slut med at nå så meget. Dagene blev bare fyldt ud med sofatid og barbiefilm. Indtil i dag. Elvira har rejst sig fra de døde og pladsen er i stedet overtaget af hendes far der nu har indtaget sofaen som en vingeskudt kriger. Well... Nu regner det igen. Lige som jeg havde overvejet at slippe tasterne for at gå ud i haven og høste hasselnødder. Det bliver nok ikke til så mange i år, men jeg har sat mig for i det mindste at nå dem... Inden de falder ned og bliver til mad for andre.

Jeg bliver ved min 'toddy og tasterne. Kan anbefales! Tror det er tvlægen Peter Geisling der har udtalt, at alkohol ikke hjælper på forkølelse, men at det gør den sjovere at komme igennem. Touché til dét! Helt enig. Jeg drikker varm Ribena med hvid rom. Jeg overvejer at introducere det til børnene. Sikke en fred der ville blive...3 kg tomater på vej 3 kg tomater på vej

Åh ja, og så ketchup'en - jeg skylder jer at dele opskriften, for det dufter som om den bliver god. På en måde bliver jeg nødt til at henvise til Facebook, for opskriften stammer fra det lille selvforsynende landbrug Aalykkes facebookside. Og siden jeg repostede mit Instagrambillede på min egen facebook, har mange spurgt efter opskriften. Den er derfor også gengivet herunder som citat fra facebook)
Modificeret udgave af en ketchup-opskrift fra Thane Prince's "Kom det på glas". Here goes: 3 kg meget modne tomater, 500 g hakkede løg, 8 store fed hvidløg, 1 stor rød peberfrugt, 200 g hakket bladselleri, 225 g rørsukker, 2,5 dl cidereddike, evt. 0,5 tsk tabascosauce. Krydderblanding: 15 kryddernelliker, 1 tsk paprika, ca. en halv pirk piri el. chili efter smag, 1 nip fennikelfrø, 1 nip gule sennepsfrø, 1 spsk salt, 1tsk sorte peberkorn. Knus krydderblanding til fint pulver i en kaffemølle, morter eller krydderikværn. Kom tomater, løg, hvidløg, peberfrugt og bladselleri i en stor gryde. Væske behøves ikke. Kog forsigtigt op og lad simre fuldstændig mørt under låg (ca. 45 minutter). Kør blandingen gennem en puré-sigte, eller brug en almindelig sigte og en slev og kør det igennem så rest-massen af fibre, hinder mm føles næsten helt tør (den kan hønsene guffe i sig  ). Puréen tilbage i den skyllede gryde sammen med sukker, eddike og den fint knuste krydderblanding. Lad simre længe. skal koge ind til ca det halve. Når man synes, den er ved at være tyk nok, skal den sikkert lige koge lidt længere. Tag af varmen og tilsæt evt. tabascosauce og atamon. Hældes skoldhed på steriliserede og evt. atamonskyldede flasker (jeg bruger gamle juiceflasker af glas med metalskruelåg med klik lås - en "rigtig" ketchup-flaske a la Heinz  ). Lukkes med det samme.
Tak Mette, jeg håber, at det er OK...Must have... Must have...

Ellers går dagen med ideer fra bogen Magiske Måneder. Det er en fantastisk bog. Der findes flere fra samme skuffe, og de er sikkert dejlige på hver deres måde, men ideerne i Magiske Måneder er bare til at gå til. De kræver ikke kæmpeindkøb fra Panduro eller unger der kan sidde og nørkle med det samme i timevis. Jeg har skamlånt den fra vores bibliotek. Så skulle der være nogen i Køgeområdet, der undrer sig hvorfor den aldrig er hjemme - så kan de jo prøve at banke på på Hedebovej. Jeg kunne jo også bare købe den. Og det gør jeg nok også. En dag. Når den lige ligger i Nettos rodekasse.

Pt. har jeg knækbrødene fra s. 251 i ovnen, og hvis jeg kan lokke Elvira skal vi have samlet lidt æbler sammen, så vi også i år kan få lavet en masse lækre tørrede æbleringe. I år tror jeg, at det bliver til varianten der har ligget i sukkervand og kanel, før de hænges til tørre ved brændeovnen. Måske hitter de mere hos resten af familien så. Sidste år fik de dog hurtigt ben at gå på i skurvognen. Den altopslugende.

Aften skal sluttes af i det thailandske. Hvor thai det egentlig ér kan måske diskuteres, men hvor om alting er, så hedder suppen nu en gang Thaikarry Suppe. Jeg har fundet den HER for et par år siden, og jeg vender altid tilbage til den. Den er stærk og potent, og den sparker varme i den forkølede krop.

Tjek, tjek, tjek... Så fik jeg da også sat dét flueben...Resultatet af alle indsatserne Resultatet af alle anstrengelserne

En pralepost
Kontrolkvinden

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar