Gå mørket i møde

dreamstime_xl_17836823red2-e1475652821829-1024x602

Den mørke tid.

Ved efterårsjævndøgnet i sidste måned er vi for alvor trådt igennem porten ind i den mørke tid. Bare begrebet i sig selv, fremkalder måske følelser og stemninger i dig.  

Hvad betyder ordet 'mørke' for dig? For mange mennesker er opfattelsen af mørke lig med noget negativt. Det være sig tristhed, afmagt eller endda ondskab. Slår man op i synonymordbogen bliver ”mørke” kædet sammen med synd, det onde, helvede eller sågar Satan selv.

Så trist, som 1000 års kirkelig påvirkning kan farve vores forståelse og forhold til en så oprindelig urkraft som mørke. Især i religiøse og newage-kredse bliver lyset ophøjet som det guddommelige. Det højere. Det OPLYSTE.

Men mørket er alt andet end ondt. Vi er i dag så vant til, at mørket er noget der skal fordrives. Vi viger fra det og tænder straks lys, så snart det skumrer. En dybt forankret opfattelse af, at mørket skjuler ukendte farer – og farer, dem frygter man (og endda bekriger – som der vist står skrevet et sted).

Men derved mister du mørkets visdom. For hvad om du havde mod til at vende tingene på hovedet og prøvede at anskue mørket på en ny måde? Gik det i møde i stedet for at gå det imod? Har du mon nogensinde prøvet at sidde i skumringen og opleve en mørkning? At lade roen falde på dig, med det eneste formål bare at være, at sanse og opleve hvordan lys bliver til mørke i en perfekt harmoni.

Vi jager til dagligt afsted i hamsterhjulets evige snurren uden hensyntagen til "hvornår det er jul". Efter en lang sommerferien kører hverdagen igen på højtryk med arbejde, fritidsaktiviteter og det sociale liv. Hæsblæsende og fyldt til randen med "to-do's".

Men har du kigget ud af vinduet? Har du iagttaget naturens kredsløb? Har du lagt mærke til hvor tidligt det bliver mørkt nu? Hvordan træerne slipper deres blade og samler deres kraft i rødderne. Den visdom der ligger i at betragte og tage ved lære af naturens kraft er uvurderlig. Lad mørket give dig ro. Tillade dig at gå ned i tempo. Pakke dig ind i kærligt og nærende omsorg. Lade dig hvile.


dreamstime_l_152951467.jpg


I mørket bor skaberkraften. Mørket er myternes land. Oprindelsen. Det frugtbare ophav til livets begyndelse. I den græske mytologi skabes verden ud af kaos -  mørke -  og herfra kommer natten. I de nordiske myter skabes verden, da lys møder mørke (ild og kulde).

Selv den kristne skabelse fortæller at jorden er mørk, før livet begynder. Mørke er potentiale. Ubetinget. Her hvor jeg bor, har vi ingen gadelys. Og alt hvad jeg kan se i mørket er, hvad der er oplyst af månen og stjernernes blege eventyrlys. For mørket er ikke bare fravær af lys, mørket har sit eget domæne.

"Men hvad gemmer sig i mørket??" spørger du mig måske. "Din angst, og din angst alene – og alle nattens væsener" svarer jeg dig. Og jeg vil råde dig til at gå dem i møde. For i mørket sløres dit skarpe syn og sløret mellem verdener bliver tyndt og lader naturens åndevæsener træde ind i kredsen. De bringer dig kraft og råd fra de andre verdener. Og mørket fungerer som hjælper til at møde det der gemmer sig bag nattens slør.

Som min gode ven og lærermester, den troldkyndige Annette Høst så klogt har sagt om mørket:

”Man ser bedre træerne og planterne som de er, ikke som vi tror de er. For hvad er det jeg reelt kan se, og hvad er det jeg tror jeg ser i mørket? Folk går rundt og blænder sig selv med pandelamper og mobiltelefoner og spreder lys på mørkets bekostning, blot for at undgå at møde mørket. Men i stedet for at dæmonisere mørket, bør vi indse at det er en livsbærende kraft og at vi har brug for mørke lige så vel som vi har brug for lys. I det øjeblik vi tænder lys bliver mørket meget mørkere, og så er det folk bliver bange…”

Arbejder du shamanistisk, kan du på en trommerejse bede om at møde en åndelærer der vil undervise og lede dig på vej ind i mørkets magiske rum. Lære dig om de væsener der befolker natten og om hvilke gaver de bringer med sig. Måske kan det blive de første skridt på vejen til et helt nyt venskab, hvor du kan blive ven med mørket.

MØD MIG I MØRKET

En lørdag i januar 2024 mødes vi for at arbejde med vores eget forhold til vintermørket. Kalder det på dig, så læs mere og træd med mig dybt ind i det frugtbare, nærende mørke. Praksisdagen forudsætter erfaring med trommerejser og shamanistisk arbejde og er en dejlig måde at mødes på og bruge naturen til at gå mørket i møde.

Vintermørke

Andre mørkeveje

I 2018 holdte jeg på Allehelgens aften (31. oktober) flere små oplæg om at "Gå mørket i møde" til et Allehelgens-arrangement på i Medborgercentret Nordens Plads ved Domus Vista, Frederiksberg. Det blev der en lille video ud af - du kan se den her -->> Allehelgen.

Her fortalte jeg mere om frugtbare, nærende mørke og hvordan vi kan møde det og lære det at kende som en fantastisk og nødvendig del af livets kredsløb.

I sommeren 2019 var jeg så heldig at få lov at lede Alaya Riefensthal fra MYRKR på en udesidning, som senere blev gengivet i deres podcast-serie Gemt af mørket. Du kan høre udsendelsen Ene sad hun ude lige HER.


Er du tilmeldt mit nyhedsbrev? Så får du nyt i din indbakke, hver gang årshjulet drejer. Skriv dig op HER

Kurser

Vintermørke - Bliv ven med mørket

Er du mørkeræd? Bliver du vintertrist? Er den mørke tid hård at komme igennem? Eller er du i forvejen vild med mørket? Så er kurset en mulighed for dig, for at møde vintermørket som en ven og vejleder, for på den måde at skabe forbindelse til urkraften og blive “genindsat” i naturens store kredsløb, årstidshjulet, for at skabe harmoni og ro i krop og sjæl.

Se de andre kurser i Hyldemors Have LIGE HER

Hverdagsshamanen - online

På mit kursus Hverdagsshamanen arbejder vi bl.a. med vores forhold til naturens mørke og hvordan vi selv bliver bedre til at gå mørket i møde som ven og vejleder.

Læs alt om kurset her: 

Hverdagsshamanen - online

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar