Ode til Nælden

I 2015 udgav jeg dette blogindlæg efter, at jeg var blevet blæst bagover af de resultater, som jeg havde oplevet efter at have drukket brændenældeinfusion i et par måneder. I løbet af de sidste par år er min viden om infusionernes kraft kun blevet større og mine erfaringer flere, men indlægget er alligevel fuld af information til dig, der har lyst til at komme i gang med infusioner, har for lav blodprocent eller i det hele taget trænger til at give dit immunsystem et boost! God læselyst!

I dag vil jeg dedikere dette indlæg til Brændenælden – eller mere værdigt måske, og som den retteligt hedder – den Store Nælde. I dag bliver det et af de her indlæg som skriver sig selv, og som alligevel har været svært at få hul på, fordi jeg gerne vil fortælle så mange ting på én gang. Faktisk har jeg snakket om det hele eftermiddagen, til alle der gad at høre, fordi jeg er så meget oppe at køre!

Det kræver selvfølgelig en forhistorie! Tidligere på dagen var jeg på visit i lægehuset. Altså det der rigtige lægehus med sur lugt af sygdom og stakkels, hostende mennesker i massevis. Nå men, jeg var der af andre selvvalgte årsager, hvilket bl.a. inkluderede at jeg lige fik tjekket min blodprocent. Det gør jeg med jævne mellemrum, for jeg har, stort set siden fødslen, hængt i bremsen, når det kom til blodprocenter.

Netdoktor.dk skriver: “Hæmoglobin findes i de røde blodlegemer, hvor det er ansvarligt for at bære ilten rundt med blodet. I dag udregner man ikke længere blodets koncentration af hæmoglobin i procent, og ordet blodprocent er derfor misvisende. Ofte kalder man simpelthen hæmoglobinkoncentrationen for ‘hæmoglobinen’. Normalområdet for koncentrationen af hæmoglobin hos voksne: Mænd: 8-11 mmol/L og kvinder: 7-10 mmol/L.

OK, hermed må jeg så lige rette mig selv og fremover henvise til mit hæmoglobinniveau, der hvis jeg ikke tager et eller andet tilskud – jeg har tidligere taget Kraüterblut, som er et godt organisk alternativ til pilleformer (du kan læse lidt om mine erfaringer her), ligger lavt på omkring 6,5. Når jeg har taget ovennævnte produkt, har jeg i gode tider, kunne trække det op til et tåleligt 7,5 ca.

Som mange af jer, der jævnligt læser med eller følger mig på Facebook ved, så drikker jeg hver dag 1 liter urteinfusion – på mere lodret dansk – et stærkt urtebryg. “Bryg” er dog også lidt loddent, for mig skaber det billeder af en Disney heks, der står med lang næse og spids hat og rører i en sort jerngryde… Hvor om alting er, så er sagen den samme.

Sådan tørrer jeg brændenælder hjemme

All in

For et par måneder siden besluttede jeg mig for, at jeg ville skippe Kräuterbluten og udelukkende forsøge mig med urterne. Jeg tænkte, at det ville være ét sted, hvor jeg målbart kunne se resultater og få “dokumenteret effekt”. Så jeg gik all in med infusionerne. Hver dag. Sammen med dem begyndte jeg også at tage to daglige doser tinktur af kruset skræppe-rod (Rumex Crispus). Sidstnævnte har den gode effekt, at den gør kroppen bedre i stand til at optage jernet i kosten. Vældig smart.

Og det vilde er så, at jeg i dag efter 2-3 måneder uden andet jerntilskud end de ca. 2 liter brændenælde bryg, jeg kan komme op på pr. uge samt tinkturen, har hævet mit hæmoglobin niveau til 8,3!!!!! Det har aldrig nogensinde før (as in EVER) været så højt! Jeg tror, at jeg overvældede den stakkels sygeplejerske lidt, da jeg højtlydt jublede over mit nye imponerende, høje niveau. Jeg tror heller ikke helt, at jeg fik forklaret hende, lige præcis hvor fed, den brændenælde er… Måske læser hun med her, og bliver klogere!

Helt ærligt, mellem os og alt det der. Så er jeg dybt imponeret. Det bekræfter 110%, at de virker de planter. Indtil nu har jeg blot nydt effekten af, at vi i det sidste år er langt mindre syge, kommer os hurtigere og i det hele taget er mere sundhedsmæssigt tilpasse, men jeg har jo ikke som sådan kunne fremvise resultater sort på hvidt. FØR NU. Jeg si’r det bare.

Den store Nælde (Urtica dioica)

Og hvad er det så den kan, den store nælde? Jo ser I, den er både rig på vitaminer og mineraler. Disse mineraler består af (primært og vigtigst for dette indlæg) JERN, kiselsyre, kalium, mangan og svovl. Derudover er den også rig på vitaminerne A og C. Derudover flere gode andre indholdsstoffer, men så begynder det at blive meget teknisk. Og den nævnes flere steder som en af de bedste kilder til mineraler. Listen af sygdomme den kan afhjælpe er lang – forsøg dig bare med Google!

Infusionen består af 30 g tørret plantemateriale (jeg roterer mellem fem forskellige; nælde, rødkløver, lindeblomst, kulsukkerblade og havrestrå) til 1 liter kogende vand. Det smarte er at købe glas – IKEA har nogle der virker – der kan rumme præcis 1 liter. På den måde behøver man ikke måle vandet af, blot veje urten (jeg sætter bare hele glasset på vægten og vejer 30 g af). Koger vandet og fylder herefter glasset helt op, låg på, og herefter skal det trække i 6-8 timer.

Mængden af urt og den lange trækketid gør det muligt for mineraler og vitaminer at frigøres og “vandre” ud i vandet, så de kan optages i kroppen. Essensen er, at du kommer ingen vegne med en god gammeldaws kop “urtete” lavet på en tsk urter dyppet i koppen i 5 min. Der skal mængder og TID til. Men så sker der til gengæld også noget helt fantastisk!

FÅ DEN GRATIS E-BOG MED GUIDEN TIL AT LAVE DINE EGNE INFUSIONER HER!

Det kræver lidt forberedelse og arbejdsgangene lidt tilvending, men jeg vejer af om aftenen, koger vand om morgenen og hælder på. Det trækker mens jeg er på arbejde, og i løbet af madlavningen om aftenen, bruger jeg lige 1 minut på at si brygget op i en skål gennem en finmasket si. Herefter ryger det  retur i glasset og på køl, så det er klar til næste dag. Jeg har en lille termoflaske og en termokop, som også fungerer fremragende til at holde væske koldt.

Min erfaring er, at al infusion smager bedre isafkølet, så der ryger et par isterninger i, og så holder det sig dejligt koldt. Den ene kop drikker jeg i bilen på vej til arbejde og den anden i løbet af dagen. Ofte er der en lile smule tilbage, som jeg kan drikke når jeg kommer hjem. Easy as that.

Og behøver man så gå all in? Skal man virkelig ud og købe 1 kg urt af hver af de fem. Næh, overhovedet ikke. Jeg er bare en all in type. Har du en lidelse du gerne vil afhjælpe, som f.eks. mit eget tilfælde med blodet, så kunne muligheden være, at du køber f.eks. 1/2 kg tørret brændenælde – det er en af de billigere planter – og sørger for at lave dig en liter infusion hver 3. dag. Mere besværligt behøver det faktisk ikke at være.

Susun Weed og planterne

Får du mod på det, så kan du jo tilføje endnu en plante – jeg har selvfølgelig ikke opfundet alt det her selv, selvom jeg gerne ville tage æren for det. Jeg har lært det meste via den anerkendte, amerikanske “herbalist” Susun Weed – hun har dedikeret et helt liv til at udbrede og genindføre “plantemedicin for folket” (herbal medicine is people’s medicine) og hun beskriver meget nøje og i detaljer valget af hver enkelt urt i “de fem”.

Men de er alle udvalgt for tilsammen at kunne dække et menneskes behov for næring af mineraler og vitaminer samt en bonus i form af masser af gode egenskaber, f.eks. beskytter rødkløver mod kræft, havrestrå styrker nervesystemet, kulsukkeren for led og sener, lindeblomst til luftvejssystemet – og sådan kunne jeg fortsætte, men du kan selv læse meget mere her i min e-bog om urteinfusioner.

Jeg har lavet flere små videoer af hvordan, at man nu helt praktisk griber det med infusionen an eller hvordan laver jeg egentlig de der tinkturer! Så følg endelig med lige HER. Indtil da, kan jeg kun sige én ting:

Gå UD og mød din nye ven Nælde!

TILMELD DIG NYHEDSBREVET OG FÅ NYT HVER GANG ÅRSHJULET DREJER

SE VIDEO OM INFUSIONER

FÅ DEN GRATIS E-BOG OM INFUSIONER HER

ONLINEFORLØB OM URTER