Helbredelsestrappen

69DB5DFE-B960-4AC5-BB94-9C740D0F8A75

I dette indlæg vil jeg præsentere dig for en af mine egne urtelærere, den amerikanske herbalist Susun Weeds Six steps of healing – eller det jeg har oversat til dansk, som "Helbredelsestrappen".

Det handler kort fortalt om den helbredelsesvej, som du kan tage for at nære og støtte din krop bedst muligt i rejsen mod helhed; helbredelse og et sundere liv. Og det uanset om det er en stor eller mindre lidelse du arbejder med. Det har personligt har været en så revolutionerende indsigt for mig, at jeg har glædet mig til at dele den med dig.

Det første trin kaldes trin 0, og er dermed egentlig ikke et rigtigt trin. Vi kan kalde det ”Afklaringsmedicin”. På dette trin, er det vigtigste du kan gøre for dig selv, ikke at gøre noget. På dette trin i din helbredelsesrejse, skal du give plads til din egen indre stemme. Du skal være afventende, sørge for at få ro og hvile. Simpelthen trække stikket ud, og det er også på dette trin, at du med fordel kan meditere og vende blikket indad. Husk at spørge ind til din egen krop!

Efter en tid uden forandring kan du gå videre til næste trin, som er det første reelle trin, nemlig trin 1, som handler om at indsamle information. Vi kalder dette trin for ”Erfaringsmedicin”. Det er her, at du begynder at lytte til stemmerne udenfor. Det betyder, at det er her, at du læser bøger, researcher, finder støttegrupper, bliver opmærksom på dine drømme og ikke mindst er med til at skabe en god og nærende historie om dit forløb. Det er her, at vi leder efter "de gode historier", som er fulde af personlig styrke og empowerment. Altså finder muligheden for at fortælle en anden historie, end den vi kender om det typiske sygdomsforløb,  som ofte er bundet op på angst.

Hvis du ikke oplever forbedring i din tilstand, går du videre til trin 2, som vi kalder for ”Energimedicin”. På dette trin arbejder vi med sindet, tanken og den udefrakommende livskraft og energi. Det er her, at der findes plads til psykoterapi, bøn, visualiseringer, affirmationer, ritualer, reikihealing, kinesiologi, latterterapi, homøopati og ikke mindst shamanistisk kraftarbejde (læs artiklen om KRAFT), f.eks. i form af healing.

Når du er til bunds på dette trin og føler dig klar til at gå videre, når du til trin 3, som vi kalder for "Livsstilsmedicin". Det er her, at vi sætter ind med den gode gamle sang om "kost og bevægelse". På dette trin arbejder vi nemlig med at nære og styrke vores krop. Så her finder vi de styrkende urteinfusioner med f.eks. brændenælde og rødkløver og den gode nærende kost (hent evt. min e-bog om Urter til hverdag, hvor du lærer alt om infusioner du selv kan lave?)

Kost som ikke er udelukkende eller begrænsende, men som rummer gode næringsstoffer fra alle riger. Det er også her, at de tinkturer kommer ind, som styrker og støtter vores organer og de naturlige processer. F.eks. leverstyrkende urter som mælkebøtte- eller burrerod. Eller hjertestyrkende, som f.eks. hvidtjørnen. Når jeg taler om organstyrkende tinkturer, er der en meget klar grænse og forskel til ordet UDRENSE, som ingen steder hører hjemme, når vi taler om menneskekroppen.

Kort sagt er jeg tilhænger af at støtte kroppen, fremfor at udpine og udøve vold på den. Jeg har skrevet en helt miniblog om "Detox - Nej tak", så det vil jeg ikke trætte jer med her. Men er du interesseret kan du læse den HER. Ud over kost, så handler det som sagt også om bevægelse. Så her har vi blid yoga, Chi Qong, Tai Chi og den slags motionsformer som støtter og nærer. Man kan sige om dette trin, at det er her "vi skaber os selv med hvert valg vi træffer".

Hvis skridtene på din helbredelsesrejse indtil nu, ikke har været nok, er det tid til at gå videre til trin 4. Trin 4, 5 og 6 er hurtigtvirkende, men kan have skadelige bivirkninger, så brug dem med omtanke og så kortvarigt som muligt! Som du kan se, er der mange andre ting at ty til før, at de sidste trin tages i brug!

Trin 4 er det sidste trin for de naturlige behandlingsformer. Men samtidigt er det også det første hvor vi går ind og påvirker kroppen på en mere fysisk måde. Trin 4 kalder vi for ”Alternativ medicin”. Her finder vi akupunktur, fysioterapi, kiropraktik, zoneterapi, massage, body SDS og de tinkturer som har en stimulerende eller bedøvende effekt, som f.eks. er bakteriedræbende, smertestillende eller søvndyssende. Det kan f.eks. være echinacearod, hjertespand, skjolddrager eller humle.

FØRST HER! - Ved trin 5, går du videre til det vi kalder ”Konventionel medicin”. Det er her, at den farmaceutiske medicin kommer i spil. Det gælder både den receptpligtige, og den du kan få i håndkøb. Det er også her, kunstigt og såkaldt naturligt fremstillede kosttilskud befinder sig. Det gør de bl.a. fordi isolerede aktive stoffer går ind og påvirker kroppen anderledes, end hvis vi får vitaminer og mineraler gennem kosten, som f.eks. i infusioner.

Og ikke mindst, er det også her, at de nu, efterhånden frygteligt populære æteriske olier har deres plads. Der er intet "naturligt" over koncentrerede æteriske olier, som er udvundet af massive mængder plantemateriale for at skabe en højpotent aktiv medicin. Det er rigtigt, at æteriske olier virker. Men det gør antibiotika også. Og i mine øjne kan de æteriske olier sidestilles med farmaceutisk medicin – og jeg ville aldrig udsætte min krop for at vandre rundt i en daglig dunst af penicillin sprøjtet ud i mine stuer i en såkaldt defuser – eller ej heller udsætte min familie for det samme.

Så derfor hører de æteriske olier til på dette trin. Bruger du alligevel æteriske olier, skal du være opmærksom på risikoen for, at de kan påvirke de gode, nødvendige bakterier i din tarmflora og at de i mange tilfælde kan være hormonforstyrrende og allergifremkaldende. Om der er en plads til dem i det hele taget på helbredelsestrappen, må du afgøre med dig selv. Vi kan vel altid have brug for at afsyre et bord eller fjerne en vorte, men ellers holder jeg dem helst fra livet...

Det sidste trin på trappen, trin 6, er "det nødvendige trin". Her finder vi ”Højteknologisk medicin”. Dette trin kan redde liv, men kan også medføre alvorlige bivirkninger og mén. Derfor findes det som sidste udvej. På dette trin finder vi operation, MR- og CT-skanning, røntgen, indsprøjtninger, psykofarmaka og invasive diagnosticeringsmetoder.  Effektive, men også i højrisiko. Vi må prise os lykkelige for at leve i en tid, hvor mange af disse behandlingsformer er mulige, når vi selv eller vores nære og kære er i nød.  

Men jeg håber, at denne gennemgang har åbnet dine øjne op for, hvordan du kan heles og trives ud fra et mere helt menneskesyn og ikke kun som en isoleret sygdom der skal behandles. Det er vigtigt her at påpege, at man ved erfaring sagtens kan springe direkte til f.eks. trin 4 – og sætte ind med store doser echinacea, ved en pludseligt opstået infektion eller at der f.eks. kan være behov for en operation på trin 6, hvis livet kræver det.

Her er ingen dogmer eller regler, blot en opfordring til at støtte kroppen bedre ved at tage hele trappen. Det er også min hensigt at inspirere dig til at se, hvor urterne finder plads i vores liv og hvordan vi aktivt kan bruge dem til at opnå et bedre helbred. På den måde er helbredelsestrappen heller ikke sat op som et "enten-eller", men som et udtryk for komplementær medicin, hvor hver ting har sin plads og sin tid.

Hvis denne tilgang til sundhed og sygdomsbehandling har vakt din interesse, kan jeg på det varmeste anbefale dig at læse Susun Weeds grønne bog, Healing Wise – the wise woman way.

Vil du lære mere, så gennemgår vi det hele på mine onlineforløb - læs mere her: Kurser i Hyldemors Have

Vil du lære mere?

Se alle de kommende kurser og events i Hyldemors Have lige HER


Kategorier

2 kommentarer

Maria Lisette
 

Kære Luna, Tak for dine tanker. Jeg tror helt sikkert også, at hoved og krop hænger sammen, så psykoterapi har bestemt sin plads på trappen. Men du har ret i, at den primært er skrevet til "kropslige" lidelser, men jeg vil nok sætte den ind på trin 1 eller 2, og tænker at jeg vil tilføje det til teksten. Så tak for at gøre opmærksom på det. Kh Maria
Læs mere
Læs mindre
Sofie Desezar
 

Rigtig dejligt og fint !! Tak for at dele af viden og erfaringer ! Jeg undrer mig dog :Hvad med helt almindelig psykoterapi til undersøgelse af tanke og adfærdsmønstre? Det mene jeg er ret centralt til helbredelse af angst men måske er dette bare skrevet til kropoen og det andet en naturlig selvfølge i teksen? selvføkgelig er alt det andet også super godt og vigtigt men jeg mener bestemt at der en psykologisk årsag til at man har det som man har det og det kan bare være rigtig godt at få snakket igennem ! ( taler af egen erfaring ? :)) de klrligate hilsner fra luna og endnu engang tak for at dele af dig:(
Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar