urtevisdom

August – Hvad planten fortæller

I min portrætserie om brændenælde året rundt – er vi kommet til højsommeren, juli og august. Brændenælde står så velsignet smukt og hovedhøjt mange steder og pryder hvert et skyggefuldt hjørne i min egen have.

I dette indlæg vil jeg præsentere dig for grundbegreberne inden for al godt plantesamarbejde – og også fortælle lidt om frugten fra nælden og dens fortrindeligheder som superfood – hvor vi ikke behøver at rejse til “de varme lande” for at hente chiafrø eller andre eksotiske planter hjem. Men kan hente hvad vi har brug for, lige i egen baghave.

Men først noget om planter og spiritualitet. Åndelighed om du vil. Inden for den tradition som jeg er oplært i, anskuer vi verden og alt omkring os, som værende besjælet. Det vil helt kort sige, at alting har en bevidsthed. En åndelig bevidsthed.

Ikke en kognitiv tænkende og beregnende mening om alt, men en bevidsthed der er i stand til at kommunikere – både med mig og alle andre væsener. Derfor kan vi søge vores råd hos månen, hyldetræet eller hos brændenælde.

Og det er netop i det øjeblik, at vi som urtefolk forstår dette, at vores arbejde med planterne bliver dybere og langt mere inderligt. Vi kan læse nok så mange bøger om helbredende planter, om opskrifter og forskningsresultater, men indtil vi har siddet i stilhed med planten selv – delt åndedrag – og lyttet til hvad den egentlig har at fortælle os, svømmer vi kun på overfladen.

Hvis du her bliver bekymret og tænker “jeg kan ikke snakke med planter, de siger aldrig noget til mig”, så sæt dig engang ved din plante, og gør ikke andet end at trække vejret. Lad din fulde opmærksomhed gå til planten, træk vejret ind og bekend din hensigt “kære ven (eller hvad du nu føler for), her er jeg, jeg kommer for at lære dig at kende. Og lære hvordan vi to, om muligt kan arbejde sammen!” Pust langsomt ud og fornem hvordan du giver din ånde, din bidrag til planten, så den kan næres og vokse. En smuk og enkel udveksling. En god start på et forhåbentligt langt samarbejde.

Og planterne fortæller dig masser af ting, selvom det ikke opleves som ord for dit indre øre. Se på planten – vokser den frodigt og overdådigt og ser du den mange steder, så kan du roligt regne med at det er en plante du kan brug i store mængder, som f.eks. brændenælde. Ligeså hvis din plantefælle er sart og fåtallig, så gælder det omvendte – her skal du kun bruge ganske lidt og formentlig sjældnere.

Se også på de planter der vokser lige ude foran din hoveddør, dem du ser overalt i din have, dem du “ikke kan slippe af med” – de har formentlig et budskab til dig. Måske har de tilbudt dig deres hjælp, længe, helt uset! Nu er tiden kommet til at byde dem velkommen – og indenfor. Lær dem at kende, mød dem og lyt til dem.

Betragt dem på deres levesteder, trives de? Nyder de sol eller skygge? Lad planten selv fortælle dig, hvordan du bedst kan bruge den – og suppler så din nye viden med din boglige plantedannelse. Planternes belæringer kan uddybe og udfordre det du (tror du) allerede ved.

Når først vi giver ud af det dyrebareste vi moderne mennesker har – vores tid – så får vi tifold tilbage. At sidde stille med en brændenælde (eller en anden plante) gennem en hel skumring, fra dagslys til solnedgang. Trække vejret sammen. Lytte til hinanden. Så vil jeg næsten garantere dig at du vil gå fra det møde med en hel ny indstilling til planternes magiske rige.

Har du lyst til at gå i dybden med plantesamarbejdet, holder jeg forskellige kurser, hvor du kan lære mere – tjek det her!

Frø

De lange frøstande er lette at genkende

Den blomstrende nælde

Som lovet i indledningen, vil jeg her til slut også fortælle dig lidt om nældes fantastiske egenskab til “nordisk superfood”. Netop nu står nælden i blomst. Hun smykker sig med perlerækker af små fine blomster og inde i dem sidder frøene.

De små ranker kan let plukkes af og lægges til tørre et varmt og luftigt sted. Når frøene er tørre (efter 2-3 uger afhængigt af sted) nulres de af og kan tilsættes al slags mad, som et protein- og vitaminrigt tilbehør, som især styrker nyrerne og hjælper dem med at tilpasse sig de forskellige tilstande af stress og omstændigheder, som vores krop udsættes for.

Lidt om nyrerne – kroppens vigtige organer, som det er vældigt vigtigt at styrke og støtte op om:

– Udskiller kroppens affaldsstoffer (fra stofskiftet) og giftstoffer (herunder medicin)
– Regulerer kroppens vandindhold, saltbalance og surhedsgrad
– Regulerer blodtrykket
– Medvirker til dannelse af de røde blodlegemer
– Medvirker til vedligeholdelse af skelettet

Derudover bidrager indtag af nældefrø til at højne energiniveauet og reducere stress. De friske frø kan også tygges som en let opkvikkende stimulans, men ligesom alt andet bør det ikke overdrives.

En sidste ting som er vigtig at få med – når først brændenælde er gået i blomst, kan bladene ikke længere høstes til infusioner (der indtages i store mængder). På dette tidspunkt danner planten så mange mikrokrystaller af oxalsyre i sine blade, at folk med nyreproblemer (interessant nok) kan tage skade af at indtage bladene.


Har du endnu ikke læst de to første dele af planteportrættet, kan du finde dem her:

Del 1 – De tidlige nælder

Del 2 – Tid til høst