Maj – tid til høst

I mit planteportræt om brændenælde året rundt, er vi kommet til del 2. I dette indlæg vil jeg gennemgå lidt om brændenældes evne som næring og som tilskud til din daglige kost. Har du ikke læst det første opslag, kan du læse det HER.

Foråret har for alvor indtaget sin plads i årshjulet. Vi har passeret Valborgsaften og nærmer os sommersolhverv med hastige skridt. Frugtbarhedskraften bruser igennem hvert et lille blad og nyt skud, og for brændenælde er det ingen undtagelse.

I løbet af den sidste måned er brændenælde vokset 20-30 cm og kranser – i hvert fald i min egen have – hvert et bed og åben lysning. Og det er nu, hvor planterne er omtrent knæhøje, at jeg høster til tørring.

Hvorfor ikke høste de små skud, tænker du måske? Men i de mængder som jeg bruger bændenælde, ville det slet ikke kunne betale sig. Nye skud er til suppe og pesto, men de større planter høstes til tørring, lige over roden – jeg bruger saks og handsker!

Husk at solen er skadelig for planterne, så snart de er skåret af, så dæk kurven med et klæde, så nedbrydningen af planterne ikke sker for hurtigt. Jeg hænger dem op i bundter af tre, hvor de får lov at hænge og tørre indtil de er knastørre.

Brændenælde på sin skyggefulde vokseplads, smuk og frodig…

Brændenælde ophængt til tørring – de har hængt i 14 dage og er klar til at blive taget ned…

Den høstede brændenælde beskyttes mod solens skadelige stråler…

Hvor længe det tager, handler om varme og luftfugtighed i det rum du bruger. Ophængning kræver lidt mere plads, men til gengæld synes jeg det fungerer bedre end at lægge dem på skærme.

Sådan en kurvfuld, som der er på billedet giver ca. 120 g tørret urt. Og der er vel sammenlagt halvanden times arbejde i det, når man indregner høst, ophængning og klip (jeg bruger en alm. blender). På et år bruger jeg ca. 1 kg tørret brændenælde, så det er nu her i foråret, at lageret skal fyldes.

Har man ikke mod på at gøre det selv, kan brændenælde købes for ca. 200-300 kr pr. kg. Nu har jeg pladsen og masser af nælder – og det betyder noget for mig, at jeg selv har været en del af processen fra start til slut.

Jeg drikker ikke te. Eller jo. Jeg kan sagtens nyde en god kop te. Men jeg skelner mellem nydelse og næring. Og skal du have noget ud af f.eks. brændenælde, nytter en lille mængde urt dyppet i kogende vand i kort tid n u l og n i x!

Brændenældes primære indholdsstoffer er mineraler og vitaminer – og det vi gerne vil have ud af den er jern, magnesium, kalium, fosfor, kiselsyre, mangan og svovl, A-, D-, K- og C-vitamin. Hvis vi skal skal have andet end god smag ud af en kop brændenælde-te – skal du i stedet satse på at lave en “infusion”.

En infusion – et vandigt udtræk – er 30 g tørret plantemateriale overhældt med 1 liter kogende vand i et lufttæt glas, der trækker 4-12 timer med låg på. Herefter sies infusionen, sættes på køl og kan holde i max 48 timer. Jeg drikker 1 liter hver dag med isterninger eller direkte fra køleskabet.

Bemærk – jeg drikker aldrig samme urt dag efter dag, men roterer mellem fem forskellige planter. Du kan læse mere om infusioner i mit tidligere indlæg Ode til nælden eller i min e-bog og se mig lave infusion med brændenælde på min youtube-kanal: “Brændenælde“.

HENT MIN GRATIS E-BOG OM INFUSIONER

For at vi kan få glæde af mineralerne, som er brændenældes primære gave til os, skal vi derfor først TØRRE og herefter UDTRÆKKE (kort fortalt – nedbryde cellevæggene, så mineralerne kan frigøres og vandre ud i vandet).

Brændenælde har desuden så mange, gode medicinske egenskaber, at det  ville fylde et helt opslag af remse dem op alene, men bl.a. bruges brændenælde som blodstyrkende (hæver blodprocenten!), forebygger diabetes, styrker nyrerne, afhjælper fordøjelsesbesvær og gigtsmerter, styrker hår og hovedbund,  og er en fantastisk plantefælle for den gravide og ammende kvinde.

Tredje del om brændenælde kommer sidst i juni – efter sommersolhverv. Her kan du høre om brændenældes egenskaber, når det kommer til kraft- og energiarbejde. Læs om hvordan du forbinder dig til Brændenælde og møder dens magiske inderside, og om hvordan du måske kan være så heldig at gå i lære hos Brændenælde selv.