Husapotekets hemmeligheder

dreamstime_l_122877952

En vinter uden snue? Det lyder næsten for godt til at være sandt, men her får du Hyldemors bedste råd mod snotnæser, influenza og de evigt, tilbagevendende forkølelser!

Artiklen er lang - jeg har meget på hjertet. Men når du har læst den,  er du klar til at gå i kødet på efterårs- og vintersæsonens kedelige sidevogn, forkølelsesepidemierne og folkesygdommen snot. De fleste råd har jeg gennemafprøvet, og opskrifterne er som oftest let tilgængelige for både småbørnsforældre og garvede køkkenhekse.

Et godt forsvar

Jeg vil starte med at understrege, at når det kommer til den slags infektioner, er langt det bedste angreb, et godt forsvar. Forstået på den måde, at vi kommer meget længere med forebyggelse, mens tid er.

Det gør vi bl.a. ved at sørge for at vores system, altså vores krop og immunforsvar, har de byggesten der skal til, for at kunne fungere bedst muligt. Og selvom artiklen ikke som sådan handler om kost, er jeg nødt til at påpege, at dit daglige indtag af sund og nærende mad samt vigtige mineraler og vitaminer er alfa og omega for rugbrødsmotoren.

I dag er der jo mange, mange syn på, hvad sund mad er, og for at alle skal kunne føle sig velkomne her, vil jeg blot understrege, at hvis du lever på en reduceret og restriktiv diæt f.eks. som vegetar, veganer, glutenfri eller lowcarb, er det supervigtigt og essentielt, at du sørger for alligevel at få dine livsvigtige proteiner og fedtstoffer fra andre gode kilder.

Hvis jeg skal bruge en analogi, som min exmand ville elske, så er det som at forlange, at Kevin Magnussen skulle vinde Formel 1 i en ”ellert”. Hvor fremsynet det end lyder, kommer det nok ikke til at ske. Vores motor har brug for masser af brændstof, for at den kan yde sit bedste, når vi går den mere helbredsmæssigt, krævende tid i møde. Og det betyder jo noget – ikke kun når det kommer til forkølelser, men hvis vi i det hele taget kæmper med sygdomme eller lidelser af den ene eller anden slags.

Så med det sagt, skal vi se på, hvad vi kan gøre, uanset vores kostpolitiske ståsted. Og her vil jeg altid starte med at anbefale dig at drikke de fire infusioner, som jeg skriver om i min lille e-bog ”Urter til hverdag”. Du kan finde e-bogen HER, hvis du ikke allerede har den.

I e-bogen får du mine anvisninger og anbefalinger til, hvordan du ved at drikke infusioner af fem forskellige urter, fuldstændigt kan skrotte vitaminpillerne, og samtidigt få en masse andre styrkende og sunde fordele med som bonus.

Ved at gøre det, sikrer du dig, at du er optimalt dækket med mineraler og de fleste vitaminer. Og særligt vigtigt for immunforsvaret, sikrer du dig, at du er tilstrækkeligt dækket ind med jern. For hvis du har en lav blodprocent, kan din krop ikke bekæmpe indtrængende patogener – det vil kort sagt betyde, at du oftere bliver syg, og at du kan have svært ved at komme ordenligt til hægterne.

Hvis infusioner ikke er en mulighed for dig, så er et godt organisk jerntilskud, som f.eks. Kräuterblüt et fint alternativ, som jeg selv har fået, siden jeg var spædbarn, faktisk indtil jeg begyndte at drikke infusioner.


De gode bakterier

Men derudover skal du også arbejde på den gode mikroflora i tarmen, for det er faktisk her, at langt det største arbejde gøres, når det kommer til immunforsvaret. Så hvis vi vil sikre os et velfungerende forsvarssystem til at bekæmpe indtrængende virus og bakterier, skal vi sørge for at være veludrustede, når det kommer til tarmbakterier. Det kan du forholdsvist let selv hjælpe til med.

Dagligt indtag af fermenterede fødevarer, f.eks. surkål også kaldet sauerkraut, kimchi eller fermenterede hele grøntsager er en vigtig del af opskriften på sundhed. Der findes masser af inspirerende bøger på markedet, for trenden med fermentering er blusset op de sidste 4-5 år.

Jeg spiser selv en skefuld surkål på en rugbrødsmad eller som tilbehør til et måltid hver dag. Derudover supplerer jeg i perioder med et dagligt glas kefir, som er en probiotisk drik med en let kulsyreeffekt, så det smager lidt, a la sund sodavand. Du kan nemlig tilsætte smag efter eget valg.

Man kan også lave kombucha, der i sin grundform bliver lavet på te, så der er smagsmulighederne også uendelige. Om man er til det ene eller det andet, er en smagssag. Der er mere brus i kefiren, og det kan jeg bedre lide. Ens for begge er, at de tilføjer vores krop masser af de gode og sunde bakterier.

Jeg spiser også et glas syrnet Acido hver dag af samme årsag. Jeg har researchet lidt på det, og er kommet frem til at Thieses Acido, er dét syrnede mælkeprodukt, som har flest levedygtige bakterier. Jeg er mest til ”real food”, altså rigtig mad, fremfor alle mulige masseproducerede og dyre tilskud.

For man kan jo også vælge bare at tage en kapsel med mælkesyrebakterier. Der findes efterhånden et stort udvalg i helsekostbutikkerne og apotekerne er også ved at komme efter det. Hvis det drejer sig om børn, som måske, måske ikke, er mindre tilbøjelige til at spise fermenterede grøntsager (mine unger har i hvert fald aldrig gidet at æde rødbedeboller) så er kefir eller kombucha og acido gode kilder til de sunde bakterier.

Og hvis det ikke er en mulighed, så laver producenten Udo’s Choice probiotiske bakterier i pulverform, og det brugte jeg selv til mine piger, da de var små.

(Og jeg skynder mig her at råbe, at jeg har ingen økonomisk vinding i at anbefale det ene frem for det andet - det er blot mine personlige præferencer!)

At komme godt fra start

Så nu har vi altså gjort, hvad vi kunne for at være på forkant. Hvad gør vi så, når uheldet rammer? For vi må jo også sande, at langt de fleste mennesker, hvor sundt de end lever, som oftest rammes af forkølelse eller influenza mindst én gang i løbet af sådan en vintersæson.

Min bedste tip til dig, hvis du kan mærke, at noget er under opsejling, er at sætte hårdt ind.

For det er faktisk i infektionens allertidligste stadie, at vi har størst mulighed for at gøre en forskel, når det drejer sig om behandling med urter og naturmedicin. Og første skridt er  super enkelt!

Sidst jeg selv havde sådan en begyndende irritation i halsen, ristede jeg mig et stykke toast.

”Og hvad skulle det så hjælpe!?” tænker du måske. 

Ser du, oven på det ristede toast smurte jeg smør og oven på det igen, fordelte jeg et presset hvidløg, som forinden havde ligget presset på spækbrættet i 10 minutter. Hvidløgets gode egenskaber, allicin, træder nemlig først frem, når hvidløget bliver brudt og iltet. Derfor er det vigtigt, at det pressede hvidløg får lov at ligge lidt, før du spiser det.

Denne behandling gentog jeg tre gange i løbet af dagen og efterfølgende igen dagen efter. Og væk var den ømme hals. Jeg vil dog lige advare dig om, at man får ikke mange nye venner i de dage, for ja, hvidløgets duft i menneskekroppen er ikke attraktiv, men hvad gør det, hvis vi slipper for at blive syge?

Jeg spiste en håndfuld frisk persille efter hvert ”måltid” og jeg håber og tror, at det gjorde oplevelsen for mine nærmeste lidt mildere.

Bliver du alligevel syg, kan du fortsætte hvidløgsbehandlingen med op til 8-9 fed pr. dag. Samme dosis som ved en akut, bakteriel infektion andre steder i kroppen. Det er stærk medicin, men helt sikkert en, som jeg selv ville bruge igen.

Husk dog at spise lidt sammen med hvidløget, som ellers kan være hård for maven. Og nej, det hjælper ikke at putte det i maden, for når hvidløget opvarmes, forsvinder effekten.

Og her skal jeg huske at tilføje, at lige som alt anden stærke planter, skal indtag af hvidløg gøres med omtanke. For stort indtag over en for lang periode, kan være skadeligt for maveslimhinden. Så de meget høje doser tages max over en uges tid, og altid sammen med noget mad.


Tinkturer

Der findes også forskellige tinkturer (udtræk i alkohol), som vi kan bringe i spil, når vi kan mærke, at noget kommer snigende.

Jeg har selv i mange år brugt hyldebærtinktur, som brugt i optræksdagene, kan bekæmpe influenzavirus. Jeg har dog selv ikke begrænset indtaget til de første par dage, men har også fortsat med at tage store doser igennem hele sygdomsperioden, hvis jeg har været rigtigt nedlagt. Så meget som en pipettefuld hver 3. timer i flere dage.

Du kan se en video under dette afsnit, hvor jeg viser dig, hvor nemt det er at lave hyldebærtinktur (og du kan også købe tørrede bær og lave det af, hvis bærrene ikke lige er i sæson).

Og er du en af dem, der er lidt bange for hyldebær, så prøv at læse min artikel "En håndfuld hyldebær slår dig ikke ihjel!", hvor jeg går hele vejen rundt om frygten for de rå bær.

I år har jeg lavet tinktur af både bark og blade – og af disse tinkturer kan vi lave en antiviral opskrift med hyld som virker både mod alm. virusinfektion og de mere krasbørstige influenzavira.

Opskriften ligger nederst i artiklen, så I selv kan prøve den af. Der skal bruges både tørrede hyldeblade og tynde, grønne grene, som også skal tørres. Af blade og bark laves en såkaldt decoction – et afkog og dette afkog blandes med tinktur og hyldebærsaft. Denne fremgangsmåde - og fremstillingen af tinkturerne er til den lidt mere øvede bruger, men hvis du er vant til at lave dine egne tinkturer, er det bare at kaste dig ud i det.

Så man kan sige, at der skal lidt mere forberedelse til at lave det, men når man har de forskellige ingredienser klar, er det lige til at gå til. Og denne blanding er lidt af et powerhouse, når det kommer til antiviral effekt. Den er desuden også antiinflammatorisk og let smertelindrende.

Vær dog opmærksom på, at man skal starte let op og langsomt øge dosis, og hvis du får kvalme eller bliver svimmel, skal du gå lidt ned i dosis. Men se mere om det under opskriften.

Derudover kan man også tage tinktur af echinacea – solhat, brug helst den sort der hedder ”smalbladet solhat” (Echinacea angustifolia) – for den er mest potent. Echinacea virker dog primært mod bakterielle luftvejsinfektioner, så derfor er tinkturen spildt, hvis det ”bare” drejer sig om en alm. forkølelsesvirus.

Noget forskning tyder dog på, at echinacea taget i optræksdagene også er effektiv i behandlingen af influenzavirus. Men om kriller i halsen er en halsbetændelse på vej eller bare den typiske virusinfektion, kan jo være svært af vurdere uden at gå en tur til lægen og blive tjekket for streptokokker.

Så for at være på den sikre side, kan du ved første tegn på infektion, samtidigt også starte op på behandling med echinacea tinktur. Her er dosen 1 dråbe pr. kg kropsvægt hver eller hver 2. time indtil bedring. Men hvis snotten ankommer og halsmerterne lige så stille aftager, og du ikke har feber, er det formentlig bare en virus, og så kan du spare din tinktur og i stedet bruge nogle af de andre remedier.

Stephen Buhner, som har skrevet bøgerne Herbal Antivirals og Herbal antibiotics (anskaf dig dem, de er gode!) sværger til at ”juice” 1/2 kg ingefær og det er jo altså en del, men så har du til et par dage. Ingefærjuicen tages i doser af 1 dl, som blandes med saften fra 1/4 lime, 1 knsp cayennepulver, og 2 dl kogende vand.

Sådan en kop ingefærjuice-te kan drikkes fra 2 til 6 kopper dagligt. Det skulle eftersigende tage livet af de fleste vira. Den er i hvert fald stærk som bare pokker!


Den formidable "firecider"

Men noget som jeg personligt har rigtig god erfaring med, er "firecider".

En blanding af ingefær, løg, hvidløg, chili, peberrod, timian, rosmarin, enebær, honning og æblecider-eddike.

Den sagnomspundne mikstur har ifølge urtekyndige verden over, fantastiske egenskaber til at bekæmpe snue, forkølelse og den slags ubehageligheder. Opskriften stammer fra middelalderen, hvor den oprindeligt gik under navnet ”De fire tyves tonikum” og skulle kunne holde alt fra pest til forbandelser fra livet.

Personligt har jeg i de sidste tre måneder (okt-jan) afværget adskillige snotnæser og halsonder ved hjælp fra firecideren.

De forskellige urter findeles og puttes i et glas, hvor det hviler i 4-6 uger. Så skal det sies og smages til med honning. Jeg valgte i denne version også at tilsætte rosmarin og timian pga. deress evne til at bekæmpe virus og enebær fordi den er bakteriedræbende.

Firecideren tages enten ved første anslag til ømhed i muskler og hals eller som forebyggelse vinteren igennem. Jeg tager 15 ml (ca. 1. spsk) hver morgen efter morgenmad, og har tænkt mig at gøre det vinterhalvåret ud.

Rosemary Gladstar, en anerkendt, amerikansk herbalist, som var en af de første til at publicere opskriften, anbefaler den ved de første tegn på infektion og herefter hver 3. – 4. time, indtil symptomerne aftager.

Det har jeg også selv har gode erfaringer med.

Du kan hente en printvenlig opskrift lige her: FIRECIDER


Flydende omsorg

Et andet råd som er mildt og let, handler om honning. For sammen med alle de andre remedier, så gør 1 spsk. honning underværker ved en begyndende infektion.

Husk blot at honning ikke må gives til børn under et år.

Og husk også, at du ikke får nogen effekt af den, hvis du putter den i den varme te – honningens gode egenskaber ødelægges ved opvarmning over 40 grader.

Jeg har endda et glas honning stående på kontoret på mit arbejde, sådan at jeg ved de første tegn på ubehag, kan tage mig en skefuld honning. Det gentager jeg så ofte som hver 3. time indtil symptomerne aftager – eller forværres.

For vi må jo også sande, at nogle gange er der bare ikke noget at stille op. Og så er der faktisk kun ét råd jeg kan give dig – og det er at lytte til kroppens signaler og accepterer et par dage på langs. For er der én ting, som kroppen har allermest brug for, når den er nede, så er det hvile.

Så sov alt det du kan og få rigeligt med væske, især hvis du har feber. Hvis du er så heldig at have en partner der kan tage over for madlavningen, så bed om kyllingesuppe eller suppe kogt på ben.

Der er fornyligt blevet hypet en del om såkaldt bone broth, altså suppe kogt på gammeldags kraftben. Altså en kraftsuppe. Og hypet er helt på sin plads. For bensuppen har en fantastisk helende effekt. Ikke kun på forkølelser, men i det hele taget på vores system.

Der findes masser af bøger om emnet, både på engelsk (f.eks. klassikeren "Nourishing Broth") og fornyligt på dansk ("Bone broth") – tjek dit lokale bibliotek.

Hoste og "kongelys-chai"

Når man endelig lægger sig, kan man også være så heldig at redde sig en god hoste enten undervejs eller efter en virusinfektion. Og også her kommer urternes os til undsætning.

Du skal søge mod den smukke, gule staude kongelys. Man kan købe de tørrede blomster i de fleste helsekostbutikker og herefter kan du lave en infusion efter standardopskriften på 30 g tørret urt til 1 liter kogende vand (tjek min e-bog som jeg henviste til længere oppe i artiklen).

Dog skal du bruge et klæde til at si plantematerialet fra væsken efter trækketiden, da kongelys har en masse små fimrehår, der kan irritere i svælget. Når væsken er siet, blandes den ”half and half” med mælk, varmes forsigtigt op og smages det til med lidt honning, for smagens skyld – og så har du verdens bedste kur mod hoste.

Det gælder også, hvis der er tale om en astmatisk hoste eller bronkitis. Kongelys går simpelthen ind og heler og lindre i luftvejssystemet.

Jeg har selv erfaringer fra folk der har helet kronisk, tør hoste og jeg vil varmt anbefale dig at prøve det af.

Man kan endda blande kongelysmælken med varme krydderier som f.eks. kanel, nellike, muskatnød, ingefær og/eller kardemomme og lave dig en kongelys-chai. Drik op til tre kopper dagligt af denne skønne og helende drik. Og den er også god til børn!

Feber - friend or foe?

Der er én enkelt sidste ting, som vi også er nødt til lige at nå omkring og det er feber. I vores kultur er vi vokset op med, at feber er noget skidt, som skal slås ned, hurtigere end det er kommet op. MEN, til det er der at sige, at feber er kroppens eget forsvar mod infektion, og når vi sænker feberen, forlænger vi faktisk sygdomsperioden.

Ifølge sundhedsstyrelsen anbefales det, at man kontakter egen læge eller lægevagt, hvis feberen er over 40 grader eller hvis feberen har varet mere end 3-5 dage.

Feber over 41 grader kan være farligt for både børn og voksne, så det har selvfølgelig sin gyldighed at være ekstra påpasselig!

Men, hvis man ikke ønsker at give sit barn Panodil eller lign, så kan en tinktur af friske hyldeblomster, virke på samme måde. Den øger svedproduktionen og sænker feberen. Dosis er 1 dråbe pr. 500 g barnet vejer og så hyppigt som hver 2.-3 time, indtil feberen daler. Det samme gælder for voksne.

Og oven på alt dette, så virker alle de gamle, gode råd med kamille- og salvie-te, kolde klude på panden, tykke strømper på fødderne, Netflix og omsorg for den syge selvfølgelig også stadig, når det kommer til at lindre vores forkølelsesramte kroppe.

Men jeg håber, at du med denne artikel, måske er lidt bedre rustet til at gå efteråret og vinteren i møde og i hvert fald har lidt flere remedier at gribe til, når tingene brænder på.

Husk det med hvidløget, det er faktisk det allerbedste og mest effektive råd!

Og hvad skal du så kaste dig over nu?

Jo jeg vil anbefale dig at lave en ordentlig omgang firecider og se om du finde nogle af de bøger, som jeg henviser til, så du selv kan læse lidt videre – det er et spændende og evigt aktuelt emne, som vi altid kan blive klogere på!

Og høst lidt kongelys hos din lokale helsekost og glæd dig over, at du næste år er meget bedre forberedt. Og så håber jeg ellers ikke, at du skulle gå hen og blive syg!

Rigtig god fornøjelse med moder jords store medicinskab...

Hvis du har lyst til at lære mere om arbejdet med planter og urter til husbehov, så tjek mine forskellige kurser og events ud her ->

 

Hyldemors Have


Stephen Buhners antivirale mikstur

  • 2,5 dl tørrede hyldeblade
  • 1,5 dl tørrede hyldebærkviste (i mindre stykker)
  • 2,5 l vand
  • 30 ml hyldebærsaft (gerne til den stærke side)
  • 30 ml hyldeblade-tinktur
  • 30 ml hyldebark-tinktur

Knus tørrede blade og kviste i en blender eller krydderikværn. Fyld det i en gryde sammen med vandet og lade det koge langsomt ind til der er 1/3 del af vandet tilbage.

Lad det afkøle og si væsken gennem et klæde (f.eks. en bærepose) tilsæt ufortyndet hyldebærsaft og tinkturer og rør godt rundt.

Tilsæt evt. 1 dl ren vodka for at sikre holdbarheden.

Opbevares i køleskab og tag 2-4 spsk. hver 2-4 time, med mindre du bliver svimmel/får kvalme.

Start langsomt med en lav dosis og øg mængden til du føler ubehag.

Advarsel: Nogle mennesker reagerer mere end andre på hyld. Hyld er ikke giftigt, men den indeholder et stof der gør dig svimmel, giver dig kvalme og i yderste tilfælde få dig til at kaste op – hvis du spiser for mange bær, blade eller grene.

Men du dør ikke. Hyld er ikke ude på at slå nogen ihjel. Men den prøver at beskytte sig imod planteædere (f.eks. heste, får og kvæg). Og derfor er hylden så snedigt indrettet, at den indeholder lige præcis nok stof til at give ubehag, når dyrene spiser mere end godt er, både for hylden og dyrets vedkommende.

Så hvis du bliver dårlig, går du bare lidt ned i dosis.

Kategorier

8 kommentarer

Charlotte Lisby
 

Hej Maria Først vil jeg gerne takke dig for at du øser ud af din viden, det er både spændende og meget nyttigt for mig , så tak til dig.. Så vil jeg høre dig, om du vil give mig opskriften på “Firecider” og om det er muligt at købe urterne til de 5 infusioner gennem dig. Da jeg er i tvivl om hvilke jeg skal vælge ved det engelske firma. På forhånd tak De bedste hilsner Charlotte
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Kære Charlotte, Tak for at du læser med! Jeg har selv taget udgangspunkt i opskriften fra The Grow Network https://thegrownetwork.com/four-thieves-tonic/ Men der findes tonvis af versioner (både på dansk og engelsk) på nettet, så det er bare at lade sig inspirere.... :-) Jeg har sjusset mig lidt frem og brugt hvad jeg havde på lager. Nej, jeg sælger ikke urter ;-) Men jeg sender dem altid bare en mail med mine ønsker, og så hjælper de mig med at få det rigtige. Kh Maria
Læs mere
Læs mindre
Ghita Dinell
 

Hej Tak for dejlig læsninge af en moder jord quinde😊. Hvor jeg er ganske enig i dine oplysninger. Er dog nysgerrig på om du har læst , Den medisinske seer, af Antony Williams. Hvis du har , er jeg meget interesseret i din mening.💚
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Hej Ghita, Selv tak :-) Nej, det har jeg faktisk ikke, men du er ikke den første, som anbefaler den. Så jeg tror, at jeg sætter den på min "must read" liste :-) Tak for tippet. kh Maria
Læs mere
Læs mindre
Margit
 

Hej Maria Har du en ide til noget der kan hjælper ved overgangs alder. hilsen Margit
Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette
 

Hej Margit, Ja tid... ;-) Men ubehag kan mildnes bl.a. ved rødkløver. Har du hentet min e-bog? De fem urter der virker der vil alle være gode. https://hyldemorshave.simplero.com/page/93274 kh Maria
Læs mere
Læs mindre
Mette
 

Hej Maria, jeg er i fuld gang med infusionerne (pånær kulsukker) og nyder dem og kan mærke de gør en forskel for mig, så tak for det ;-) Jeg har netop lavet firecider og vil også lave tinkturer og olier. Nu er jeg lidt for sent ude, så jeg har købt bl.a. tørret vejbred og røllike. Man kan stadig bruge tørret materiale, ikk? Og skal man bare fylde glasset op ligesom med friske planter? På forhånd mange tak :-) kh Mette 

Læs mere
Læs mindre
Maria Lisette Jacobsen
Admin
 

Hej Mette, 

Hvor er det dejligt at høre. Jo fremgangsmåden er den samme. Jeg anbefaler frisk materiale, men tørt kan bruges i en snæver vending, slutproduktet er nok desværre bare ikke lige så effektivt, som ved friske planter.

Du kan overveje at lave infusioner af det i stedet - afhængigt af selvfølgelig, hvad du skal bruge det til...

Kh

Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar